Grupul irlandez CRH, ce detine in Romania companiile Elpreco si Ferrobeton, si-ar putea extinde activitatile la nivel local prin achizitia unor active scoase la vanzare de producatorii de ciment Lafarge si Holcim in vederea indeplinirii cerintelor de fuziune. In acest sens, CRH a intrat in negocieri exclusive cu Lafarge si Holcim pentru achizitia unor active din Europa (inclusiv fabricile Lafarge din Romania), Canada, Brazilia si Filipine, tranzactia fiind estimata la 6,5 miliarde euro. "Tranzactia planificata reprezinta un pas cheie in procesul de creare a grupului LafargeHolcim si suma oferita de CRH reflecta calitatea activelor selectate. Acest deznodamant demonstreaza inca o data eficacitatea colaborarii dintre Holcim si Lafarge. Odata cu acest anunt, ne mentinem in graficul de finalizare a fuziunii in primul semestru din 2015", au declarat Wolfgang Reitzle, presedinte propus al consiliului de administratie al viitorului grup LafargeHolcim si Bruno Lafont, CEO propus al noii companii.
Activele ce vor fi preluate de CRH sunt reprezentate de fabricile Lafarge din Franta metropolitana si toate activele Holcim din Franta (cu exceptia fabricii de ciment din Altkirch si a celei de agregate si betoane din regiunea Haut-Rhin). De asemenea, grupul din Irlanda va achizitiona statia de macinare Lafarge din Saint-Nazare si activele Lafarge din insula Reunion, cu exceptia actiunilor detinute in cadrul subsidiarei Ciments de Bourbon. De asemenea, CRH va mai prelua activele Lafarge din Germania, Romania si pe cele Holcim din Ungaria, Serbia si Slovacia, precum si operatiunile Lafarge Tarmac, cu exceptia fabricii Cauldron si altor cateva active asociate. In afara Europei, CRH va controla operatiuni ale Holcim si Lafarge din Canada, SUA, Filipine si Brazilia.
Potrivit datelor celor doi producatori de ciment ce vor fuziona, activele scoase la vanzare au inregistrat anul trecut vanzari totale de 5,2 miliarde de euro.
CRH va controla, astfel, in Romania, fabricile de ciment de la Medgidia si Hoghiz, statia de macinare de la Targu-Jiu, dar si 15 statii de betoane si alte patru de betoane mobile detinute de Lafarge la nivel national.
Grupul rezultat in urma fuziunii, LafargeHolcim, va coordona in Romania actualele active ale Holcim, respectiv cele doua fabrici de ciment de la Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei de agregate, doua de lianti speciali si terminalul de ciment din Bucuresti.