Producatorul irlandez de materiale de constructii CRH a raportat, pentru primele trei luni ale acestui an, o crestere de 1% a vanzarilor diviziei de ciment si betoane din Europa (Europe Materials). Startul dificil din lunile ianuarie si februarie, in contextul conditiilor meteorologice provocatoare, a fost depasit cu succes de in luna martie, odata cu reluarea activitatii din constructii. In plus, mediul de stabilire a preturilor s-a mentinut favorabil, potrivit datelor companiei.
In Europa de Est, vanzarile comparabile (LFL) din primul trimestru s-au situat sub nivelul din 2020, fiind afectate de scaderea cererii din Polonia (in contextul unei ierni grele), insa aceasta scadere a fost compensata, partial, de activitatea rezilienta din tarile nord-dunarene si din Serbia. Preturile au continuat sa creasca si in aceasta regiune.
La nivel national, CRH detine, prin Romcim, fabrici de ciment la Medgidia si la Hoghiz, o statie de macinare la Targu Jiu, precum si o retea de terminale de ciment, cariere, balastiere, depozite de agregate si statii de betoane pe intreg teritoriul tarii. Romcim a incheiat anu 2020 cu o cifra de afaceri de 1,3 miliarde lei (+16%) si un profit net de 177,37 milioane de lei (+76,8%), avand 723 de angajati.
In ceea ce priveste divizia de produse pentru constructii (Building Products), activa in Romania prin intermediul producatorilor de elemente prefabricate din beton Elpreco si Ferrobeton, vanzarile din primul trimestru din 2021 au crescut cu 12% fata de aceeasi perioada din 2020, datorata evolutiei cererii din sectorul rezidential, mai ales din America de Nord. Activitatea diviziei a fost afectata partial de scaderea activitatii din segmentul non-rezidential.
Inceputul de an a fost intr-o nota pozitia pentru intregul grup CRH, care a raportat pentru trimestrul intai o crestere de 3% a vanzarilor comparabile (like-for-like) cu aceeasi perioada din 2020.
"Am avut un inceput de an favorabil, intr-un mediu de business linistit, cu o cerere stabila si progres de preturi pe toate pietele. Desi perspectivele pe termen scurt raman incerte, ne asteptam ca profitabilitatea din prima jumatatate a anului in curs sa fie peste nivelul din aceeasi perioada din 2020, cand am experimentat o intrerupere severa a activitatii in trimestrul al doilea, in contextul Covid-19. Astfel, pentru semestrul intai ne asteptam la revenirea spre normalitate pe toate pietele, avand in vedere ca situatia sanitara continua sa se imbunatateasca", a comentat Albert Manifold, CEO al CRH.
In ceea ce priveste indicatorul de profitabilitate operationala (EBITDA), pentru prima jumatate a anului in curs, conducerea grupului se asteapta la o crestere fata de cele 1,59 miliarde USD consemnate in semestrul intai din 2020, cand s-a manifestat impactul maxim al perioadei de lockdown. O evolutie semnificativa a acestui indicator este luata in calcul si pentru a doua jumatate a acestui an.