Comisia Europeana (CE) a aprobat fuziunea dintre producatorii de ciment Holcim si Lafarge, care presupune vanzarea fabricilor din Romania ale grupului francez. Procesul de fuziune se va incheia in prima jumatate a anului viitor, lista cu activele din Europa la care cele doua companii vor renunta fiind finalizata, cu exceptia unei schimbari legate de activele din Franta. "Suntem multumiti de decizia autoritatilor europene, ce reflecta seriozitatea cu care ambele companii au pregatit crearea celui mai performant grup de pe piata globala a cimentului. Cu aceasta decizie favorabila, ne mentinem in graficul de incheiere a fuziunii pana la jumatatea anului 2015", a declarat Wolfgang Reitzle, viitorul presedinte al holdingului ce se va infiinta anul viitor. Functia de CEO a grupului Lafarge-Holcim va fi detinuta de actualul manager executiv al producatorului francez, Bruno Lafont.
Potrivit unui comunicat oficial al celor doua companii, acestea vor continua procedurile de vanzare ale activelor convenite in acord cu autoritatile europene specializate in concurenta. Astfel, Lafarge va vinde in totalitate activele din Romania, Germania si Marea Britanie si, partial, operatiuni din Franta, Filipine si Brazilia, in timp ce Holcim va renunta definitiv la cele din Ungaria, Serbia, Slovacia, Canada, si Mauritius si, partial, la cele din Franta, Filipine si Brazilia. Potrivit presei internationale, valoarea totala a activelor care vor fi vandute de Lafarge si Holcim depaseste 7 miliarde euro.
La nivel national, Lafarge va vinde, astfel, cele doua unitati de prosuctie a cimentului, de la Medgidia si Hoghiz, precum si statia de macinare de la Targu Jiu, noul holding urmand a ramane cu fabricile de ciment ale Holcim din Campulung si Alesd, cu statia de macinare si terminalul de ciment la Turda, cu 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.
Decizia fuziunii dintre Holcim si Lafarge a fost luata la inceputul lunii aprilie 2014, tranzactia urmand a fi realizata prin schimb de actiuni. Va fi creat, astfel, cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de 44 miliarde dolari.