RO EN
Coșul este gol

CIROM: Evolutie de pana la 5% prognozata pe piata cimentului, in 2014 si 2015

Piata locala a cimentului, evaluata la circa 2,3 miliarde lei (circa 520 milioane de euro) in 2013, a inregistrat o crestere cu 5,7% in primele noua luni ale anului in curs, potrivit datelor Patronatului din Industria Cimentului si altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania (CIROM), pe baza datelor de la INS. Rezultatele pozitive au fost confirmate si de vanzarile locale ale celor trei mari producatori de ciment (Holcim, Carpatcement si Lafarge) si au depasit cu mult prognozele initiale ale asociatiei, care indicau pentru 2014 o sporire de maximum 2%. "Aceste rezultate au fost posibile datorita unui an cu o iarna foarte usoara, cu putine precipitatii si temperaturi ridicate. Daca vom avea un sezon rece favorabil si in 2014, putem considera ca acest trend se va mentine pana la finele anului, adica sa avem un plus de 3%-5% fata de 2013", a declarat Mihai Rohan, presedintele CIROM.
 
Pondere de maximum 25% a lucrarilor de infrastructura in consumul de ciment
Pentru 2015, reprezentantul patronatului estimeaza o majorare cuprinsa intre 2% si 5% a vanzarilor de ciment din Romania, evolutie ce ar putea fi sustinuta de investitiile in infrastructura de transport. "Piata cimentului este legata de proiectele de infrastructura si, daca ar fi sa ne bazam pe Master Planul de Transporturi, putem spera ca vom avea si in 2015 o crestere de 2%-5%. Acest trend consideram ca poate fi sustinut ca medie in perioada 2015-2020 si datorita lucrarilor noi in domeniul nerezidential", a mai spus Mihai Rohan. Trendul ascendent ar putea fi consolidat de o evolutie optima a intregului sector al constructiilor din Romania, din 2016 reprezentantul CIROM estimand o crestere medie de 5%-6% la nivelul pietei de constructii. Anul 2014 a reprezentat o perioada atipica, deoarece la noua luni lucrarile de inginerie au scazut cu circa 28% fata de aceeasi perioada din 2013, recul provocat de lipsa lucrarilor de infrastructura majore. Consumul intern a fost sustinut, astfel, preponderent, de lucrarile rezidentiale (+34%) si nerezidentiale (+7,5%). In ansamblu, datele CIROM indica faptul ca ponderea lucrarilor de infrastructura in consumul de ciment in 2013 s-a situat la 20%-25%, cota urmand a se majora la 30%-35% in 2015 daca vor fi demarate proiectele importante de infrastructura.
 
Obiectivele CIROM vizeaza alinierea la tendinta de eficienta energetica
In perioada urmatoare, CIROM va continua sa promoveze si sa sustina interesele comune ale membrilor asociatiei, prin actiuni privind imbunatatirea actelor legislative referitoare la managementul deseurilor, schimbarile climatice, resursele minerale, eficienta energetica, normele tehnice privind betoanele, aditivii pentru betoane, sanatatea si securitatea in munca, precum si promovarea unui regim fiscal favorabil industriilor. "Membrii CIROM vor trebui sa faca fata provocarilor lansate la nivel european prin Pachetul Energie/ Clima 2030, precum si prin Pachetul Economiei Circulare. In cadrul acestora, este necesara recunoasterea industriei cimentului/ betonului ca sectoare care aplica deja principiile economiei circulare in procesele lor si care sustin utilizarea eficienta a resurselor de-a lungul lantului valoric. Co-procesarea deseurilor in industria cimentului este o metoda de valorificare, recunoscuta drept una dintre cele mai bune practici de eficientizare a utilizarii resurselor, prin acest proces avand loc simultan atat reciclarea materialelor, cat si recuperarea energiei din deseuri si care duce la diminuarea emisiilor indirecte de CO2. De asemenea, este necesara recunoasterea betonului ca un material de constructie durabil, care este reciclabil 100% si care prezinta adaptabilitate la schimbarile climatice, fiind pretabil la tot ce ne inconjoara: locuinte, drumuri, baraje, scoli, gradinite, spitale, universitati, birouri, hoteluri, restaurante, centre comerciale etc.", a precizat presedintele CIROM.
***
Asociatia CIROM s-a constituit in anul 1991, fiind implicata in evolutia pietei locale a cimentului de la privatizarea acesteia (1995-1999) pana in prezent. Actualmente, in Romania exista noua unitati de productie a cimentului, apartinand celor trei producatori internationali: Carpatcement Holding detine fabricile de ciment din Bicaz, Deva si Fieni, Holcim (Romania) pe cele din Alesd, Campulung Muscel si o statie de macinare la Turda, iar Lafarge Ciment controleaza unitatile din Medgidia, Hoghiz si statia de macinare de la Targu Jiu. De asemenea, Ceminter International (subsidiara Ceminter Hispania) detine o instalatie de descarcare si una de omogenizare a cimentului in portul Constanta, iar Cemrom, o statie de macinare la Corbu, in judetul Constanta.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter