Producatorul de caramida Cemacon SA a realizat o cifra de afaceri neta de 57,8 milioane de lei (11,6 milioane de euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu peste 60% fata de nivelul de 35,8 milioane de lei inregistrat in perioada corespunzatoare din 2021. Profitul operational (EBITDA) s-a plasat la 24,5 milioane de lei in intervalul analizat, iar profitul net a depasit 16,5 milioane de lei.
"Inceputul anului 2022 vine ca o importanta confirmare a deciziilor strategice luate in urma cu cativa ani. Suntem impresionati de impactul pe care l-a adus companiei Cemacon implementarea unei centrale de cogenerare in cadrul platformei industriale pe care o detinem in judetul Salaj. S-a ajuns, astfel, la o semnificativa optimizare a consumurilor si a costurilor energetice, centrala de cogenerare substituind 100% consumul de gaz metan al arzatoarelor aferente uscatorului de blocuri ceramice si aproximativ 60% din consumul de energie electrica al fabricii. Si simultan, amprenta de carbon s-a redus cu 2.700 tone CO2/an, reprezentand echivalentul emisiilor anuale a 900 de case din Salaj. Vom reinvesti cea mai mare parte a profitului in ceea ce se va dovedi in curand un etalon in materie de productie industriala in conditii de eficienta energetica si energii regenerabile la standarde in acord cu strategia verde a UE. Este vorba despre o noua fabrica destinata productiei de elemente de placare pentru fatade, o investitie de peste 12 de milioane de euro pe care Cemacon a demarat-o anul trecut. Analizand datele financiare avem satisfactia constatarii unei dublari a volumelor din productie in ultimii 5 ani si suntem incantati ca piata materialelor de constructie este in continua crestere, in ciuda multiplelor provocari cu care ne confruntam la nivel national si international. Este un semnal pozitiv pentru economia romaneasca si pentru cei dornici sa investeasca si sa se dezvolte sustenabil in plan local", a declarat Daniel Sologon, director general si presedintele Consiliului de Administratie al Cemacon SA.
Potrivit datelor companiei, cheltuielile cu materiile prime si materialele, precum si cheltuielile operationale au inregistrat o crestere semnificativa comparativ cu aceeasi perioada a anului 2021, datorita majorarii preturilor de achizitie, o crestere generala la nivelul pietei care are impact direct in costul de productie. Principala diferenta aferenta altor cheltuieli de exploatare este generata atat de cheltuielile cu energia si gazul, care sunt marcate de cresteri semnificative ale preturilor de achizitie, cat si de certificatele pentru emisii cu efect de sera, care se mentin la pragul de 90 euro/ bucata comparativ cu primul trimestru al anului 2021, cand se tranzactionau la 30 euro/ bucata, se precizeaza in raportul trimestrialal Cemacon SA.
Cu o experienta de peste 50 de ani in industria materialelor de constructii, Cemacon detine doua fabrici de caramida in judetul Salaj, la Zalau si Recea.