Celco SA - Constanta, lider al pietei materialelor de constructii din zona Dobrogei, a raportat o stabilizare a afacerilor din 2012 la nivelul de 87 milioane de lei, in pofida unei noi contractii inregistrate in domeniu. Pentru 2013, Niculae Dusu, presedintele Consiliului de Administratie al Celco SA, estimeaza o usoara crestere a cifrei de afaceri si mentinerea cotei de piata pentru toate tipurile de produse fabricate. Compania detine trei fabrici pe raza judetului Constanta, specializate in productia de adezivi, BCA si var.
- Cum estimati ca vor evolua vanzarile de materiale de constructii?
- Ca urmare a extinderii gamei de produse fabricate, dar si a dezvoltarii retelei de distributie la nivel extern, in 2012 am inregistrat o crestere a vanzarilor de adezivi, mortare uscate si var fata de nivelul celor 12 luni anterioare, tendinta ce estimam ca se va mentine si in acest an. Activitatea investitionala intensa derulata in toate cele trei unitati de productie ale companiei, flexibilitatea si orientarea catre nevoile pietei si, mai ales, calitatea produselor, au facut ca volumul vanzarilor sa depaseasca nivelul anului 2011. Cresterea cererii s-a datorat atat comenzilor provenite de la agenti economici revanzatori cu magazine amplasate pe intreg teritoriul tarii si in exterior (depozite de materiale de constructii si retele de magazine specializate), cat si de la antreprenori, firme de constructii si persoane fizice care construiesc in regie proprie. Din punct de vedere regional, zonele predilecte pentru distributie a produselor Celco sunt cele din estul si sud-estul tarii.
- Aveti in vedere noi investitii in extinderea capacitatilor de productie?
- Avem in plan o serie de investitii prin care ne propunem mentinerea pozitiei pe piata, prin imbunatatirea permanenta a calitatii impuse de normele europene si de catre clienti. In ultimul trimestru al acestui an, la fabrica de var Celco va fi pus in functiune un nou cuptor de producere a varului, prin care se va creste capacitatea cu peste 60%. Investitia a fost programata ca urmare a dorintei de a raspunde prompt marilor consumatori industriali (fabrici de BCA, uzine siderurgice, otelarii, unitati de fabricatie a adezivilor si mortarelor), oferindu-le exclusiv var Celco CL 90, cu performante ridicate. Noul cuptor va fi destinat producerii varului macinat pentru BCA. Odata cu punerea in functiune a acestuia, fabrica va putea sa produca alaturi de var bulgari, var macinat, hidratat si var dolomitic, necesar industriei siderurgice, materie prima importata pana de curand din alte tari europene.
- Pentru ce proiecte de anvergura livrati materiale?
- In statiunea Mamaia exista 12 cladiri noi, finalizate recent sau in faza de constructie, pentru care investitorii au ales ca material de zidarie sistemul format din BCA Celco si mortarul in strat subtire Celco Zid. Investitorii mizeaza pe beneficiile oferite de solutia constructiva aleasa, intrucat acest sistem inovator si economic si-a dovedit performantele pe santierele din Europa, permitand ca suprastructura cladirii sa fie ridicata mai repede, pentru a putea fi exploatata eficient si rapid, in numai cateva luni. In ultima perioada, discutiile despre piata constructiilor s-au indreptat catre eficienta, ceea ce impune si la nivel national folosirea unor produse de calitate superioara, in conformitate cu cele mai recente directive europene.