RO EN
Coșul este gol

Opinii piata constructiilor 2008-2009: Adeplast SA

Daniel Nicolau, director general Adeplast SA: "Pentru primul semestru din 2008 statisticile arata o crestere de pana la 30% a pietei, prevazand-se ca in partea a doua a anului sa asistam la o diminuare a acestui ritm. Desi estimarile initiale vizau o majorare a pietei de circa 20% pana la sfarsitul anului, consider ca, de fapt, previziunile sunt optimiste tinand cont de efectele crizei de pe piata financiara, care se resimt deja, prin mai multe aspecte.
Astfel, se constata o diminuare a vanzarilor de locuinte, generata - pe de o parte - de preturile mai putin accesibile pentru majoritatea populatiei si, pe de alta parte, de inasprirea politicii de creditare din partea bancilor. Mai mult chiar, in contextul majorarii dobanzii de referinta pentru leu, dobanzile practicate de banci au crescut foarte mult, reducand accesul unei mari parti a populatiei la valori mai mari ale creditelor, care sa le poata permita achizitionarea de imobile. Legata in mod direct de primul aspect, se constata deja o diminuare clara a proiectelor rezidentiale in lucru sau viitoare, o parte din potentialii investitori in acest domeniu sistand obiectivele incepute, renuntand la intentia de incepe proiecte noi sau fiind obligati sa le regandeasca in asa fel incat sa se adapteze pietei. Totodata, se constata si o reducere a interesului investitorilor straini pentru piata din Romania. Efectele crizei financiare se vor resimti in special in 2009, in conditiile in care pentru multi investitori in domeniul constructiilor (inclusiv materiale pentru constructii), incetinirea ritmului de crestere va duce la un deficit de resurse, coroborat cu diminuarea posibilitatii de accesare de alte surse de finantare. In esenta, apreciem ca in ultimul trimestru din 2008 si in 2009 cresterea sectorului de constructii va fi serios diminuata, fiind reprezentata mai mult prin lucrari de imbunatatire a infrastructurii, posibile constructii industriale si mai putin de sectorul imobiliar".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter