RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Se prefigureaza schimbarea liderului mondial pe piata cimentului

O eventuala fuziune posibila intre producatorii de ciment Lafarge si Holcim ar schimba ierarhia mondiala a producatorilor de ciment, noul holding urmand a deveni liderul pietei globale. In acest moment, in topul celor mai importanti furnizori specializati se afla grupul chinez Anhui Conch, companie ce detine capacitati de productie insumand 217 milioane de tone pe an si care a realizat, anul trecut, vanzari totale de 6,4 miliarde euro. Grupul chinez este urmat, pe podiumul producatorilor la nivel global, de Lafarge (avand capacitati de 205 milioane de tone pe an) si Holcim (174 milioane de tone pe an), iar o fuziune a acestor companii ar face ca noua entitate formata sa aiba capacitati de maximum 379 milioane de tone pe an, in contextul in care nu ar trebui sa vanda din activele detinute pentru a nu incalca regulile de concurenta din nicio tara unde ar activa. Din punct de vedere al cifrei de afaceri, diferenta este, insa, mult mai mare, Lafarge-Holcim raportand incasari totale de 32 miliarde euro in 2013 (provenite insa si din comercializarea altor materiale de constructii complementare). In urma unei fuziuni dintre Lafarge si Holcim, noul grup ar deveni liderul pietei mondiale de ciment, surclasand compania Anhui Conch, iar pe podiumul mondial ar urca compania ce ocupa in prezent locul al patrulea, respectiv grupul chinez CNBM, ce detine capacitati totale de productie a cimentului de 128 milioane de tone pe an. Din clasamentul producatorilor mai fac parte, in ordinea capacitatilor anuale de fabricatie, HeidelbergCement - Germania (90 milioane de tone), Italcementi - Italia (80 milioane de tone), Cemex - Mexic (76 milioane de tone), Taiwan Cement Corp - Taiwan (64 milioane de tone), China Resources si Sinoma - China (cu 59 milioane de tone, respectiv 53 milioane de tone).
 
Cererea globala de ciment ar putea depasi 21 miliarde USD pana in 2017
Cu o rata anuala medie de crestere prefigurata la 9,3% pe an a consumului global de ciment, piata ar putea ajunge, potrivit celor mai recente estimari ale companiei de cercetare Freedonia, la 21,2 miliarde USD in 2017. Regiunea Asia-Pacific se va mentine in topul zonelor de provenienta a cererii, cu o rata anuala de evolutie de 9,2%, pana la 10,6 miliarde USD in 2017. Totusi, cea mai dinamica zona din intervalul 2012-2017 va fi reprezentata de Asia si Orientul Mijlociu, unde vor fi raportate majorari de 10,6% pe an, consumul urmand a ajunge la 1,37 miliarde USD pana la finele perioadei de referinta. Evolutii importante vor fi inregistrate si in America Centrala si de Sud (+10,3%, la 633 milioane USD), in timp ce pentru America de Nord se prognozeaza sporiri medii de 10% pe an, pana la 4,12 miliarde USD in 2017). Consumul din Europa de Est va creste cu 9,2% anual, pana la 1,38 miliarde USD, in timp ce rata de evolutie cea mai scazuta se va inregistra in Europa de Vest (+7,8%, la 3,15 miliarde USD). Reprezentantii Freedonia sunt de parere ca gradul de utilizare a cimentului va creste semnificativ in SUA, Italia, Spania si in alte cateva tari dezvoltate, in special ca urmare a unei reveniri la normalitate dupa o perioada de contractie severa, cu rezultate dezastruoase pentru industriile constructiilor din aceste state. "Chiar daca cererea globala de ciment va fi mai redusa fata de nivelul din 2007-2012, mai multi factori vor contribui la o crestere valorica robusta a consumului de aditivi", a declarat Mike Richardson, analist in cadrul Freedonia Group.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter