Piata locala a materialelor de constructii ar putea sa scada sub pragul de 3 miliarde euro in acest an, avand in vedere diminuarea de 9,1% a cifrei de afaceri din domeniu in ianuarie 2014 fata de nivelul din decembrie 2013 si lipsa de proiecte si finantari din sector. "Anul 2014 reprezinta un moment de cumpana pentru piata constructiilor din Romania, in contextul in care asteptarile companiilor nu se adeveresc si noile taxe pe constructii speciale creeaza noi presiuni asupra bugetelor restranse ale firmelor. In acest moment, lucram cu ultimele resurse, iar premisele de anul trecut, precum scaderea numarului de autorizatii de construire eliberate si a investitiilor in constructii nu ne incurajeaza. Mult-promisele proiecte de autostrazi nu au inceput, situatia din domeniul reabilitarii termice nu este nici ea incurajatoare, singurele lucrari care mai sustin piata fiind cele utilitare, realizate din bugetele locale ale primariilor. Dupa datele din primele trei luni ale anului, aproape sigur piata va scadea sub 3 miliarde euro in acest an", a declarat Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR).
Potrivit reprezentantului producatorilor, cele mai afectate piete au fost cele de materiale pentru zidarie (caramida si BCA), iar "razboiul preturilor" a determinat companiile sa produca la limita inferioara a calitatii. "Din cei aproape 40 de producatori de caramida cati erau inainte de criza, au mai ramas 3-4 mari si 4-5 in linia a doua. Fabricile au fost inchise, de la Jimbolia la Constanta. Vanzarile de BCA au scazut din nou anul trecut, deprecierea fiind de aproape 20% fata de nivelul din 2013", a mai spus Claudiu Georgescu.
In 2013, piata locala a materialelor de constructii s-a situat la aproximativ 3,3 - 3,5 miliarde euro, respectiv la un nivel similar celui raportat in 2012. Pentru informatii suplimentare, click aici!