Un numar total de opt companii specializate in furnizarea de sisteme pentru instalatii si Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania (AIIR) au fost laureate cu trofee EURO-Constructii in cadrul ceremoniei ce a avut loc la data de 25 mai 2015, la hotelul Radisson Blu Bucuresti. Este bine-cunoscut faptul ca domeniul instalatiilor este cel mai dinamic in ceea ce priveste capacitatea de inovare si tehnologiile, astfel incat patru din cele noua trofee acordate au fost incluse la categoria Inovatii si Tehnologii. Prima a fost premiata organizatia care vegheaza la dezvoltarea, perfectionarea si cresterea aportului specialistilor de instalatii la asigurarea conditiilor de viata si munca ale populatiei, respectiv AIIR. Printre obiectivele institutiei se afla ridicarea nivelului stiintific si de pregatire profesionala a inginerilor de instalatii, precum si promovarea stiintei si tehnicii moderne in domeniul instalatiilor.
Tot la categoria Inovatii si Tehnologii a fost laureata si compania Grundfos Pompe Romania, reprezentata la eveniment de Bogdan Neagoe, Business Segment Manager in cadrul firmei. Furnizorul de sisteme de pompare si pompe isi ghideaza intreaga strategie de dezvoltare pe baza unui deziderat denumit generic - Grundfos, Intentie de Inovare. Astfel, compania a dezvoltat o strategie de afaceri pentru perioada 2011-2015, concentrata pe cinci teme strategice, respectiv: o structura internationala unitara si compatibila, dezvoltare la nivel global, diferentierea pe domenii de business, intentia de a inova in mod permanent si angajarea unui personal valoros. In ultimii ani, atat la nivel de grup, cat si in cadrul Grundfos Pompe Romania s-au facut eforturi majore pentru definirea abordarii proprii privind sustenabilitatea, care a fost integrata in toate cele cinci teme strategice.
O alta companie laureata in cadrul aceleiasi sectiuni este reprezentata de furnizorul de sisteme de incalzire si climatizare Viessmann Romania, trofeul acordat acesteia fiind ridicat de Corina Rosu-Ionescu, Product Manager. Pentru Viessmann, inovatia reprezinta un principiul de baza al activitatii de productie si distributie a echipamentelor HVAC. Producatorul impulsioneaza in mod permanent piata de profil prin realizari tehnice si, inca din primii ani de activitate, a dezvoltat permanent produse si solutii tehnice impresionante, care au marcat momente de referinta ale tehnicii de incalzire. Viesmann isi propune sa ramana si in viitor un factor determinant la progresul tehnologic din domeniu.
Nu in ultimul rand, la categoria Inovatii si Tehnologii a fost premiat si furnizorul de sisteme de incalzire Purmo si radiatoare Vogel & Noot, respectiv compania Rettig. Sistemele de incalzire Purmo sunt produse de mai bine de un deceniu in Polonia, la Rybnik, prin utilizarea celor mai noi tehnologii. Productia este impartita in doua etape, respectiv liniile de sudura care produc radiatoare brute, precum si un atelier de vopsire cu ambalare. Datorita gamei variate de tipuri si modele fabricate, compania poate fi foarte elastica fata de cerintele clientilor mentinand in acelasi timp calitatea superioara a produselor.
Cinci trofee pentru dezvoltarea afacerilor si a marcilor
Alte cinci trofee au fost acordate la categoriile Dezvoltare si Afaceri (doua premii), respectiv Reliable Brands (celelalte trei). Astfel, la prima categorie mentionata a fost premiata societatea Romstal Imex, cel mai important distribuitor de echipamente si tehnologii pentru instalatii. Compania este laureata cu trofeul EURO-Constructii in special pentru contributia adusa pe piata de profil prin investitiile in calificarea sau recalificarea fortei de munca din domeniu. Anul trecut, Romstal a demarat implementarea proiectului denumit "Cresterea competitivitatii economice prin calificarea sau recalificarea angajatilor din domeniul instalatiilor", program ce presupune dezvoltarea capitalului uman printr-un program integrat de informare, orientare, consiliere si formare profesionala continua pentru 700 de angajati din domeniul instalatiilor. Trofeul a fost ridicat de George Dumitrescu, directorul "Academiei Romstal".
Celalalt premiu de la sectiunea Dezvoltare si Afaceri a fost primit de Teraplast SA, companie reprezentata la eveniment de Corina Zaharia, directorul de vanzari al acesteia. Furnizorul de solutii pentru instalatii si constructii este listat la Bursa de Valori Bucuresti. Societatea a investit, in perioada 2007-2014, peste 200 milioane de lei in dezvoltarea si modernizarea capacitatilor de productie. Societatea detine, in prezent, la Saratel, unitati de fabricatie si depozitare pe o suprafata de peste 200.000 mp. In 2014, Teraplast a consemnat o cifra de afaceri de 232,46 milioane de lei, pentru anul 2015 fiind vizata o majorare de 22% a business-ului.
La categoria Reliable Brands a fost laureata compania Trane Romania, reprezentata la EURO-Constructii de Anca Nichitov, directorul comercial al firmei. Societatea este una dintre cele mai mari furnizoare de echipamente si servicii in domeniul aerului conditionat si al sistemelor centralizate de automatizare a cladirilor. Grupul este activ la nivel international de peste un secol, avand, in prezent, 250 de filiale destinate distributiei de echipamente si asigurarii de service in 192 de tari. Productia se desfasoara in 31 de fabrici la nivel global, compania avand in portofoliu toata gama de echipamente destinate climatizarii imobilelor.
O alta companie premiata la sectiunea Reliable Brands este Siemens - Divizia Building Technologies, reprezentata la eveniment de George Zapan (foto), Head of Building Technologies in cadrul grupului. Divizia furnizoare de echipamente si sisteme de administrare pentru instalatii si managementul cladirilor este una dintre cele mai importante companii de inginerie electrica si tehnologii din Romania, al carei nume este sinonim cu realizari tehnice, inovatie, calitate si incredere. Siemens a aniversat, pe 19 mai, 110 ani de prezenta pe piata locala. Compania este subsidiara multinationalei germane cu acelasi nume si numara, in prezent, peste 1.600 de angajati in 10 orase, 4 fabrici si 4 centre de cercetare - dezvoltare. In ultimii 20 de ani, Siemens Romania a fost implicata intr-un numar important de proiecte de modernizare a tarii impreuna cu cei 7.500 de clienti si cu ajutorul a peste 10.000 de furnizori. La finalul anului fiscal 2014 compania regionala a inregistrat o cifra de afaceri de 138 milioane de euro.
Geberit International Sales - Reprezentanta Romania, reprezentata de Catalin Mitroi, Head of Representative Office Romania, a fost de asemenea laureata la categoria Reliable Brands. Compania este lider european in domeniul tehnologiilor sanitare, avand o orientare globala si reprezentante in 41 de tari. Portofoliul Geberit include produse pentru realizarea sistemelor sanitare si de tubulatura. Produsele sub marca Geberit sunt inovatoare, durabile si eficiente din punct de vedere ecologic. Grupul a generat un volum de vanzari de 2,3 miliarde de franci elvetieni in 2013 si numara 6.200 de angajati. Geberit are sediul central in Elvetia si a fost listat pe bursa elvetiana din 1999; in 2012 actiunile Geberit au fost incluse in Swiss Market Index.