Patronatele din industria constructiilor din Romania analizeaza posibilitatea introducerii unui card social pentru lucratorii angajati in sectorul de constructii, care sa combata munca nedeclarata si sa arate cine si unde lucreaza, si pe baza caruia sa se faca accesul pe santiere.
“ID CARDS pentru munca decenta in sectorul de constructii” este denumit proiectul lansat de Federatia Generala a Sindicatelor (FGS) Familia si Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC) si are drept scop elaborarea unei politici publice pentru introducerea unui card de identitate (fizic sau virtual) pentru toti lucratorii din sectorul de constructii din Romania. Aceasta masura este deja implementata in mai multe tari europene ca mijloc de contracarare a fenomenului muncii fara forme legale si a concurentei neloiale intre firmele din sector. Proiectul are drept model un program similar implementat pe piata constructiilor din Norvegia.
Principalele rezultate ce vor fi atinse prin intermediul proiectului sunt:
● elaborarea unui studiu comparativ privind utilizarea cardurilor de identitate pentru lucratori in sectorul de constructii din mai multe tari europene;
● realizarea unei cercetari cantitative si calitative cu privire la piata muncii din sectorul de constructii din Romania;
● instruirea a minimum 200 de persoane din sector cu privire la munca decenta si dialogul social;
● elaborarea unei politici publice privind introducerea cardurilor de identitate destinate tuturor angajatilor din sectorul de constructii si utilizarea acestora ca mijloc de combatere a muncii nedeclarate.
"Este un instrument foarte necesar in sectorul constructiilor, un domeniu in care munca nedeclarata este foarte prezenta. Realizarea studiului comparativ reprezinta primul pas in implementarea proiectului, deoarece avem nevoie de experienta statelor mai avansate la acest capitol. Intr-o a doua etapa, vom face o analiza a sectorului de constructii din Romania, cu accent pe forta de munca, si vom derula mai multe anchete pentru a vedea situatia calitativa/ cantitativa a acesteia, dar si reactia companiilor la introducerea instrumentului. Apoi vom trece la sesiuni de consultare cu mediul de afaceri si autoritatile, sa vedem ce va contine mai exact cardul: aspecte privind siguranta si securitatea in munca, CV-ul si experienta angajatului etc., - toate acestea urmand a fi stabilite in urma consultarilor", a declarat Florian Burnar, presedintele Asociatiei Parteneriat pentru Proiecte si Fonduri Europene (APPFE), implicat in proiect.
Durata de implementare a proiectului este de 15 luni (februarie 2021 - mai 2022), iar bugetul este de 208.730 de euro, din care 187.000 de euro reprezinta fonduri nerambursabile, acordate prin intermediul Granturilor Norvegiene 2014-2021, prin Programul "Dialog social - munca decenta".
Pentru informatii suplimentare, click aici!