Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) a organizat joi, 22 noiembrie a.c., la sala Beirut din cadrul complexului Phoenicia din Bucuresti, o conferinta cu tema “Dezvoltarea sustenabila a economiei romanesti nu este posibila fara sectorul de constructii. Constructorii pun pe masa Guvernului solutii’’. La eveniment au participat Liviu Simon presedinte PSC, Sorin Greu, Cristian Erbasu si Calin Bichir - vicepresedinti FPSC si Valentin Petrescu - presedinte FPSC. Tematica abordata cu aceasta ocazie a fost complexa si a inclus o serie de subiecte de actualitate precum:
- Prioritati si strategii in viitorul constructiilor;
- Este posibila dezvoltarea Romaniei fara constructii?
- Crestere economica sau dezvoltare economica sau dezvoltare si crestere economica?
- Este criza fortei de munca un obstacol de netrecut in activitatea constructorilor?
- Legislatia din domeniu - instrument de reglementare sau frana?
- Normativul de siguranta la incendiu, normativul privind montajul vitrajelor, certificarea profesionala a firmelor, regulamentul de receptie a lucrarilor, precum si alte reglementari - asteptate de mult timp de constructori.
In opinia oficialilor FPSC, actuala criza din domeniu s-ar putea constitui in factorul generator al unei noi recesiuni economice, singura solutie de evitare a acestui scenariu nedorit fiind aceea ca Guvernul sa acorde subventii si facilitati fiscale pentru ca firmele din domeniu sa aiba posibilitatea de a mari salariile muncitorilor din constructii si a opri exodul angajatilor in strainatate. Calcule obiective indica pentru salariul minim din bransa un nivel lunar de 500 de euro si lo impozitare totala de 20%, redusa de la circa 45%, cat este la momentul actual. Potrivit datelor publicate de INS, in primele noua luni din 2019 volumul lucrarilor de constructii in serie bruta s-a diminuat cu 4,1% fata de perioada de referinta. In ceea ce priveste situatia reala in domeniul salarizarii, Cristian Erbasu a aratat ca in prezent 70% din personalul angajat in domeniu este remunerat cu salariul minim pe economie. O alta problema acuta remarcata de vicepresedintele FPSC este cea a companiilor care practica politici de dumping si nu acorda nicio atentie calitatii. Toate aceste elemente cumulate vor duce la instalarea unei crize majore in 2020 - tocmai momentul lansarii unor lucrari majore de infrastructura. Sarcinile respective nu vor putea fi sustinute doar de cei 300.000 de muncitori activi actualmente in Romania, nivelul minim necesar fiind de circa 700.000 de persoane. De asemenea, nici solutia angajarii de forta de munca din afara UE nu este fezabila, date fiind dificultatile logistice greu de surmontat. Concluzia conferintei este ca singura solutie viabila o reprezinta propunerea inaintata de FPSC Guvernului Romaniei.