Economia romaneasca a incetinit ritmul in acest an, pe fondul erodarii puterii de cumparare a consumatorilor, a costurilor crescute pentru firme si a stagnarii economiilor din Vestul Europei, principale piete de export pentru industria locala. In acest context, noile masuri fiscale propuse de Guvern afecteaza si mai mult mediul de business, in special anumite domenii cheie. Retragerea anumitor facilitati fiscale si cresterea taxarii complica strategiile de afaceri pentru companiile vizate, lucru vizibil si in diminuarea eforturilor de recrutare, in contextul in care numarul de aplicari si de candidati continua sa creasca pe platforma de recrutare bestjobs. Pe langa IT, si companiile din Constructii, Agricultura si HoReCa au inceput deja sa ia masuri de reducere a costurilor, astfel ca angajeaza doar pentru posturile esentiale pe care le au libere. Numarul ofertelor de joburi din aceste domenii a stagnat la nivelul lunilor de vara.
„Se simte o oarecare scadere in eforturile de recrutare ale marilor companii, care, de regula, faceau multe angajari in aceasta perioada si deschideau numeroase pozitii. Acum, in timp ce companiile din Retail, Sanatate, Inginerie si Productie recruteaza masiv, cele vizate de masurile fiscale se limiteaza la angajarea doar a personalului esential sau a celui deja planificat pana acum. E un semn destul de evident ca asteapta sa se clarifice contextul fiscal inainte de a aloca bugetele pentru marirea echipelor, mai ales pentru anul viitor”, spune Ana Visian, Marketing Manager bestjobs.
Sectorul care a redus cel mai mult angajarile in ultimele luni a fost cel al Constructiilor. Media ofertelor publicate pe bestjobs in ultimele 3 luni este si cu 40% mai mica decat in aceleasi luni ale anului trecut. Cu toate acestea, spre deosebire de activitatea din 2022, cererea de specialisti in Constructii si Instalatii a fost foarte mare la inceputului lui 2023, numarul de joburi postate pe bestjobs in primul trimestru din 2023 fiind aproape egal cu numarul celor postate in primele 6 luni din 2022.
„Aplicarile pe bestobs au crescut foarte mult, in septembrie atingand un nou record pentru perioada post-pandemie. Acest lucru este de asteptat dupa perioada de concedii, asa cum era de asteptat sa creasca si numarul de joburi. Cu toate acestea, observam o stagnare in sectoare, precum Constructii si Agricultura, care in aceasta perioada intensificau cautarile de specialist, care coincide si cu discutiile din sfera politica despre plata CASS in cazul acestor angajati sau impozitarea sumelor din salarii ce depasesc 10.000 de lei bruti. In ceea ce priveste HoReCa, o stagnare a recrutarilor e justificata de incheierea sezonului turistic.”, completeaza Ana Visian.
Salariile angajatilor romani au inceput deja sa inregistreze scaderi, salariul mediu net din luna iulie fiind cu 35 lei mai mic fata de luna iunie 2023, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Cele mai mici salarii au fost inregistrate in hoteluri si restaurante, cu putin peste 2.500 lei net.
In prezent, pe bestjobs, cele mai cautate pozitii din domeniile vizate de noile masuri fiscale au urmatoarele salarii:
Constructii si Instalatii
- Inginer constructor senior - 1.700-2.400 euro net
- Inginer proiectant instalatii si ofertare - 1.500-2.200 euro net
- Inginer retele hidrotehnice - 1.600-2.200 euro net
- Inginer sudor - 1.500-2.000 euro net
Industria alimentara
- Operator pasteurizare - 700-800 euro net
- Inginer tehnolog cofetarie - 1.000 -1.500 euro net
- Macelar 500-700 euro net
Agricultura
- Inginer agronom - 1.000-1.700 euro net
- Coordonator siloz - 1.100 - 1.400 euro net
- Specialist irigatii - 1.000-1.300 de euro net