Pe langa majorarea generala a preturilor la utilitati, costurile tot mai mari ale energiei electrice obliga administratorii cladirilor de mari dimensiuni (cum ar fi spatiile comerciale sau cele destinate birourilor) sa gaseasca modalitati eficiente pentru micsorarea valorii facturilor. Kadra, companie ce ofera solutii tehnice integrate de inginerie si management al cailor de acces, recomanda instalarea unei usi rotative. Pe langa buna izolatie a cladirii si dimensionarea optima a sistemelor de incalzire si racire, factura la energie poate fi scazuta prin controlul fluxului de aer intre interior si exterior care are loc atunci cand se deschide usa. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de Massachusetts Institute of Technology in anii 2000, care subliniaza ca instalarea unei usi rotative ajuta la economia de energie si totodata este o masura sustenabila, de protejare a mediului.
Specialistii de la Kadra indica, in continuare, cateva avantaje ale instalarii unei usi rotative:
• Folosirea unei usi rotative pentru accesul in cladire ar putea economisi anual 98.912,8 kWh. Acest volum de energie ar putea incalzi timp de un an intreg 5 gospodarii sau ar putea alimenta un bec pentru o perioada de 29 de ani. Pentru a genera acest volum de energie, s-ar emite 18.8 tone CO2. Asadar, usile rotative sunt o solutie nu doar economica, ci si ecologica;
• Conform studiului MIT, o usa rotativa reduce de 8 ori transferul de aer dintre interior si exterior fata de o usa batanta, ceea ce faciliteaza economia de energie;
• Traficul mediu intr-o cladire de birouri de mari dimensiuni poate duce la schimburi de aer intre interior si exterior de pana 850 mc/minut, conform aceluiasi studiu. Daca se foloseste o usa rotativa se pot economisi peste 75.000 kw/h, aproximativ 1,5% din totalul necesar pentru a incalzi sau a raci cladirea si astfel se previne producerea unei cantitati importante de dioxid de carbon (14,6 tone de CO2 anual, in conditiile in care un autovehicul produce aproximativ 6 tone de emisii de CO2 in aceeasi perioada de timp).
Cum ajuta, concret, usa rotativa la reducerea facturilor la energie?
Potrivit Kadra, raspunsul este simplu: prin chiar modul sau de functionare. Patentata in Germania in 1881 de inginerul H. Bockhacker, usa rotativa a fost denumita initial prin sintagma "usa care nu permite curenti de aer". Designul inovativ al usii concepute de H. Bockhacker elimina curentii de aer care se produc in mod obisnuit atunci cand se deschide o usa. "Acest principiu sta si astazi la baza economiei de energie care se realizeaza prin instalarea unei usi rotative. O astfel de solutie de acces minimizeaza efectul de «cos de fum» care se produce la deschiderea unei usi. Spre exemplu, in timpul iernii, la deschiderea unei usi batante, aerul rece, care este mai dens, intra in cladire si impinge aerul cald, care se deplaseaza spre partea superioara unde exista posibilitatea sa se piarda prin zonele mai putin izolate din plafon. Incalzirea devine, astfel, ineficienta. Acelasi efect se produce si vara, cand aerul rece furnizat de aparatele de aer conditionat va iesi in exteriorul cladirii la deschiderile repetate ale usii batante. Mecanismul de functionare al usilor rotative previne acest efect nedorit si ajuta in acest mod la economia de electricitate", explica specialistii de la Kadra.
Solutie estetica si economica pentru cladirile de mari dimensiuni
Printr-un parteneriat cu Record-Blasi, o companie elvetiana cu traditie in fabricarea usilor din 1972, Kadra a adus in Romania usile rotative care raspund atat exigentelor constructorilor, cat si celor ale arhitectilor. "Usile rotative Record-Blasi aduse in Romania de Kadra, sunt solutiile de acces care au fost alese si pentru cladirea Parlamentului din Berlin, a Parlamentului European de la Strasbourg si a celui din Londra. Kadra, compania care a introdus, in premiera in tara noastra si usa rotativa din bronz, ofera clientilor usi rotative cu doua, trei sau patru canaturi si usi rotative din sticla. Gamele de usi rotative si usi automate rotative Record - Blasi de la Kadra pot fi customizate dupa cerintele arhitectului si nevoile clientului. Materialele folosite la constructia usilor ofera beneficii practice - izolare termica si fonica, rezistenta la socuri si respingerea prafului - iar prin designul deosebit reprezinta un element stilistic modern in arhitectura cladirii.
***
Cu o experienta de 27 de ani, Kadra ofera solutii tehnice integrate de inginerie si management al cailor de acces: solutii de automatizare a usilor, portilor si ferestrelor, de managementul parcarilor (Parkomatic) si de sisteme automate de evacuare a fumului. Printr-un model de business integrat de tip one-stop-shop, compania pune la dispozitie toate solutiile si sistemele de acces pentru cladiri rezidentiale, industriale, pentru unitati medicale, spatii urbane si locuinte individuale.