In domeniul constructiilor sunt tot mai des intalniti termeni precum “casa pasiva” si “nZEB”. Dar la ce fac referire acesti termeni si cum poti sa primesti aceste calificative pentru casa ta?
Termenul de casa pasiva a luat nastere inca din 1991, cand un fizician din Austria, Dr Wolfgan Feist, a construit prima casa pasiva. Iata cum si-a asigurat casa:
1. Izolare termica performanta. Este ca atunci cand porti o haina de iarna potrivita, ce nu lasa frigul sa ajunga in interior, in cazul nostru un sistem de zidarie si termoizolatie performant din punct de vedere energetic.
2. Fara pierderi de aer. Nu trebuie sa existe locuri mari sau mici care sa permita pierderea aerului cald in afara casei. Cele mai intalnite puncte sunt ferestrele si acoperisul.
3. Fara punti termice. O punte termica este asemenea unui drum prin care energia termica poate calatori prin pereti. Puntile termice sunt eliminate in proportie de 80% atunci cand zidaria este realizata cu mortar pentru zidarie in strat subtire de doar 1-3 mm si asta fara a face compromis in rezistenta zidului. Pentru reducerea puntilor termice, blocurile de zidarie BCA CELCO sunt puse in opera cu mortarul in strat subtire CELCO ZID DD M5.
Sistem de zidarie NZEB sau cladiri cu consum aproape de zero
Anul 2020 este anul eficientei termice prin cladiri ce au consum aproape de zero.
Acest lucru nu doar ca este benefic, dar este si obligatoriu asa cum prevede legea 372/2005, adusa in prim plan tot mai des:
“Cladirile noi pentru care receptia la terminarea lucrarilor se efectueaza in baza autorizatiei de construire emise incepand cu 31 decembrie 2020, vor fi cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero.“
Avantajele unui sistem de zidarie performant:
1. Reduce costul facturilor
O captare eficienta a energiei termice , inseamna un necesar redus de suplinire a acesteia. Altfel spus, sistemul de incalzire al casei va functiona mai putin daca pierderile sunt mai mici, deci consumul de agent termic scade, iar facturile inregistreaza costuri mai mici.
2. Case sanatoase - Mediu protejat
- O casa eficienta energetic nu afecteaza mediul prin consum si nici prin risipirea energiei, doua elemente ce creeaza un cerc vicios in detrimentul stoparii fenomenului de incalzire globala.
- O astfel de casa scade consumul. Producatorul de agent termic produce mai putin si astfel elibereaza mai putine reziduuri toxice.
- Energia nu se mai pierde in mediul inconjurator, contribuind astfel la stoparea fenomenului de incalzirea globala. Poate nu suna important daca ne gandim la nivel individual, dar privit la nivel mondial, sunt sute de milione de cladiri care pot contribui la un mediu mai curat si sanatos.