Concernul Amvic include 8 companii specializate in domeniul constructiilor, cele mai importante fiind: Amvic Case, Amvic Invelitori, Amvic Constructii, Amvic Termosistem, Amvic Usi de Garaj si Amvic Proiectare. Compania este prezenta pe piata din anul 2005, pe segmentul ansamblurilor de ferestre/usi, activitatea societatii fiind derulata prin intermediul firmei Corina Gealan. De-a lungul timpului, pozitia pe piata a firmei a fost consolidata gratie calitatii lucrarilor executate, datorata, in mare masura, performantelor sistemelor utilizate. Pentru a contura o imagine de ansamblu a bransei constructiilor, a fost solicitata opinia presedintelui Amvic, Marin Crutescu, care a efectuat o analiza generala a acestui sector de activitate, insotita de o prognoza a evolutiei pe termen scurt si mediu.
Prezentati succint situatia financiara a grupului a carui activitate o administrati.
Pe fondul recesiunii economice instalate in urma cu trei ani, rezultatele companiei noastre au inregistrat o oarecare contractie. Daca ne referim strict la exercitiul financiar precedent, se poate afirma ca am consemnat o scadere de la 3,6 milioane de euro (cat au fost incasarile corespunzatoare lui 2009) la aproximativ 2,9 milioane de euro. Pentru anul in curs prognozele sunt relativ optimiste, planul de marketing prevazand realizarea unei cifre de afaceri in valoare de 4 milioane de euro.
Care sunt elementele ce sustin aceasta evaluare pozitiva?
Desi primele luni din au fost mai putin incurajatoare, odata cu inceperea sezonului am constatat o anumita revigorare. In acest moment, avem in derulare doua proiecte importante, respectiv un imobil multietajat cu destinatie rezidentiala (avand un regim de inaltime P+8E), amplasat in municipiul Constanta si un complex format din 36 de unitati locative situat in localitatea Domnesti (investitie proprie, in valoare de 6 milioane de euro). De asemenea, in ultima perioada, am inregistrat o crestere a numarului de comenzi venite dinspre pietele externe, avand solicitari din Franta, Grecia, Cipru si Israel.
Cum evaluati situatia generala a pietei de profil, in conditiile crizei economice?
Dezechilibrele manifestate in ultima perioada au afectat puternic profitabilitatea companiilor din bransa. Lipsa investitiilor, generata atat de blocajele financiare, cat si de inflexibilitatea strategiilor de creditare adoptate de institutiile financiare, a dus la o scadere dramatica a veniturilor. Cu toate acestea, pot fi identificate solutii, iar in acest sens putem preciza faptul ca am lansat un nou proiect ce prevede realizarea de case P+1+M, cu o suprafata de 160 mp (inclusiv mansarda) din care 120 mp locuibili si un teren de 250 mp, a caror valoare este de 70.000 de euro, imobilele respective putand fi incadrate in programul public "Prima Casa". Nu trebuie uitata nici oportunitatea de accesare, in continuare, a segmentului de lux, care nu a fost afectat de recesiune si pentru care pretul reprezinta un detaliu de importanta secundara.
Cand considerati ca se va finaliza criza din sectorul constructiilor?
Este dificil de estimat, intrucat exista multe variabile de natura politico-economica (pretul petrolului, instabilitatea regionala etc.). Oricum, sansele de reluare a cresterii in acest an sunt minime. Pe termen scurt, unul dintre domeniile cu potential insemnat de dezvoltare va fi cel al reabilitarilor (insa nu al celor realizate in sistemul aplicat in ultimii ani in Romania).