Piata europeana de tavane casetate (plafoane acustice), conectata in mod direct cu industria constructiilor, s-a inscris pe un trend ascendent modest in 2015 (dupa mai multe perioade de regres in anii anteriori), in timp ce aspectele legate de pret indica mari diferente intre diversele tari din UE, ce vor fi insa atenuate prin sporiri adoptate gradual, pe termen scurt si mediu, de majoritatea operatorilor bransei. Dupa ce, in 2016, a avut loc un salt cantitativ de +1,2% (corespunzator unei cresteri valorice de +1,6%), estimarile actuale indica un progres de +2% (din punct de vedere al cantitatii) si unul valoric de +2,3% la nivelul lui 2017, dupa care se va observa o tendinta ascendenta sustenabila, pentru ambii indicatori analizati, de +2,7% (sub aspect cantitativ) si +3,5% (ca valoare) in 2018, respectiv +2,4% si +3,2% in 2019. De aceea, pe piata europeana de profil se estimeaza un ritm de crestere decent si sustenabil, cu indici de majorare compozita de +2,1% (cantitativ) si +2,7% (ca valoare). Astfel, a devenit tot mai clar ca in multe state din Europa se reia trendul ascendent (de recuperare intr-un ritm ceva mai accelerat ca in trecut) pe segmentul constructiei de cladiri, iar domeniul tavanelor casetate progreseaza ca urmare a numarului mai mare de imobile nerezidentiale aflate in stadiu de proiect sau in executie, in special al celor cu functiuni de spatii administrative de interes public si/sau comerciale. Chiar si pe acest fundal, ramane un fapt demonstrat ca livrarile efectuate pentru reabilitari isi mentin cota preponderenta in total (cu o usoara tendinta de scadere), iar in ceea ce priveste dotarea cladirilor noi cu astfel de elemente, plafoanele acustice pentru asemenea destinatii conteaza, actualmente, in proportie de 43,6%, fata de 42,3% in 2013.
Acestea sunt doar cateva din concluziile unei noi cercetari, date recent publicitatii de Interconnection Consulting Group, in care se mai arata ca, in toate tarile europene analizate, pana in 2019 se vor raporta cresteri solide si continue atat ca numar de unitati vandute, cat si ca valoare. „Recuperarea sectorului de constructii in (aproape) toata Europa va impulsiona vanzarile din industria de tavane acustice, mai ales in Marea Britanie (in pofida fenomenului Brexit), Franta, Germania, statele scandinave, Italia si tarile ce formeaza grupul Benelux. Mai mult decat atat, din punct de vedere al cererii, sectorul de constructii noi va deveni, in timp, principalul beneficiar al unor asemenea sisteme, pentru ca, pornind de la cota actuala, de 43,6% din total, la nivelul lui 2019 se va ajunge la 44,7%, iar tendinta se va amplifica pe termen lung”, a declarat Vito Graziano, autorul studiului.
Tavanele casetate din fibre minerale sunt predominante
Din punct de vedere al tipologiei sistemelor respective, tavanele casetate traditionale (din fibre minerale dure) sunt predominante pe plan european, cu o cota ce se situeaza la aproape 39,1%. Totusi, pe masura ce beneficiarii constientizeaza avantajele solutiilor alternative, acest nivel tinde sa se diminueze. Cercetarea Interconnection subliniaza si acest aspect, demonstrand ca sistemele ce includ elemente metalice au cea mai mare rata de crestere. „In timp ce sistemele din fibre minerale dure ocupa prima pozitie, nedisputata, in toate statele analizate, tavanele casetate (acustice) din gips-carton perforat (cu un grad de utilizare de 22,6%) se plaseaza pe pozitia secunda in toata Europa, cu unele exceptii notabile. Aceste sortimente cunosc, insa, o crestere a cererii, cu precadere in Franta, Spania si Italia, insa, in Marea Britanie, tavanele acustice cu elemente metalice se afla deja pe locul al doilea, in urma celor din fibre minerale dure. De asemenea, produsele cu insertii metalice au - si vor avea in continuare - cea mai mare rata de crestere pe plan european”, a adaugat analistul Interconnection.
Din punct de vedere al preturilor, in cadrul studiului se mentioneaza ca acestea se vor majora, dupa o perioada indelungata de stagnare. „Asa cum este, in general, cazul pentru intregul sector de constructii, Europa este caracterizata printr-un gradient puternic nord-sud in termeni ce tin de pretul mediu. Nici industria de plafoane acustice nu face exceptie de la acest trend, astfel incat, de exemplu, preturile medii din Benelux si Scandinavia sunt cu 40% mai mari decat in Spania si Italia. Pana in 2018, insa, preturile medii vor creste in toate regiunile Europei, cu exceptia Scandinaviei, eventual, intr-un ritm relativ accelerat in tarile in care acestea sunt inca relativ reduse, astfel incat diferentele se vor estompa treptat”, a mai precizat autorul studiului.
Referindu-se la gradul de utilizare a acestor sisteme, in functie de aplicatie, Vito Graziano apreciaza ca imobilele de birouri raman principalul motor al cererii (33,7%), urmate de cladirile cu functiuni comerciale (20,2%), tendintele actuale indicand si ca segmentele respective vor absorbi cea mai mare parte a ofertei, pe termen mediu si lung. Si aceasta pentru ca situatia este complet diferita in domeniul halelor industriale, vanzarile de plafoane acustice urmand sa se diminueze cu o medie de -0,8% pe an, pana in 2019. Dat fiind ca pe piata spatiilor industriale sunt necesare produse atipice, sistemele tip grila sunt predominante, cu o cota de 74,6% pe plan european, iar in continuare nu se intrevad modificari notabile in domeniul respectiv, principalii fabricanti livrand si in continuare, preponderent, aceleasi tipuri de plafoane acustice pentru mediul industrial.
Potrivit cercetarii, segmentul tavanelor casetate reprezinta o piata europeana agregata, cu primii zece producatori de top ce acapareaza o cota de 72,6%, din punct de vedere al cantitatii. In continuare, Vito Graziano sustine ca o adevarata „batalie” se duce, inca, pentru ocuparea primelor doua locuri ale topului, intre marii competitori ca Saint-Gobain, Rockwool si Knauf, care sunt lideri incontestabili in toate tarile analizate, dar nu pentru toate grupele de produse.
***
In consecinta, noua cercetare Interconnection porneste de la premisa ca piata de tavane casetate (sau plafoane acustice) din tarile analizate insumeaza 1,77 miliarde euro si un numar suficient de unitati pentru a acoperi 101,4 milioane mp, iar in perioada 2017-2019 nivelurile respective vor fi de 1,81 miliarde euro si 103,5 milioane mp, 1,88 miliarde euro si 106,3 milioane mp, respectiv 1,94 miliarde euro si 108,8 milioane mp. Practic, indicele agregat de crestere CAGR pentru intervalul cuprins intre anii 2015 (cand s-au consemnat praguri certe de 2,88 miliarde euro sau 224,2 milioane mp) si 2019 va fi de +0,3% din punct de vedere al cantitatii si +0,7% ca valoare, ceea ce inseamna ca, pentru dezvoltarea puternica a acestui sector de activitate, va fi nevoie totusi de un ritm superior de majorare a cererii, desi actualmente aceasta a devenit sustenabila. In fine, dar nu in ultimul rand, pe fondul sporirii numarului constructiilor noi, gradul de utilizare a plafoanelor acustice va creste usor in cadrul segmentului respectiv, mai ales pe termen mediu si lung. Insa, in 2016, sectorul de renovari are o cota de 56,4% din totalul pietei principalelor tari europene, in timp ce, pentru 2019, se estimeaza ca aceasta va ajunge la 56,1%. Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com, iar pentru consultarea diagramelor ce prezinta, pe de-o parte, evolutia valorica si cantitativa a pietei specifice, iar pe de alta parte, modul de formare a cererii, click aici si aici!