Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “Pius Branzeu” din Timisoara va fi modernizat si extins cu un corp nou, in urma unei investitii de 250,78 milioane de lei, din care lucrarile de constructii-montaj sunt estimate la 172,5 milioane de lei. Indicatorii tehnico-economici ai proiectului au fost aprobati saptamana trecuta, prin Hotarare de Guvern.
Conform documentului, lucrarile propuse includ interconectarea cladirilor existente si dezvoltarea unei cladiri noi, in vederea reorganizarii circuitelor medicale pentru departamentele Unitate Primiri Urgente (UPU), Chirurgie, Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) si Centru de Mari Arsi. Vor mai fi realizate lucrari de reabilitare ulterioara a unora din corpurile existente ale spitalului, in care se vor reamenaja spatiile de cazare sau alte sectii medicale ce vor deservi serviciile preconizate a se desfasura in noul corp de cladire, se arata intr-o informare a Guvernului.
Noua cladire, care va fi construita va fi destinata ingrijiri si acordarii asistentei medicale pentru marii arsi, va avea o suprafata de 21.000 mp pentru spitalizare si operare (44 de paturi, 25 de sali de operatie si 58 de posturi UPU), precum si spatii conexe (sterilizare, farmacie, spatii administrative si logistice, spatii tehnice etc.) si heliport.
Investitia va fi esalonata pe trei ani, iar finantarea se va realiza din Acordul de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare destinat Proiectului privind reforma sectorului sanitar - imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului sanitar, de la bugetul de stat - prin bugetul Ministerului Sanatatii, precum si din alte surse legal constituite, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.
In apropierea spitalului de urgenta din Timisoara va fi dezvoltata si o noua maternitate - Clinica de Obstetrica Ginecologie Bega. Unitatea va cuprinde, printre altele, compartimente de fertilizare in vitro, obstetrica-patologica, ginecologie, chirurgie laparoscopica si histeroscopica, obstetrica fiziologica si de spitalizare de zi. Totodată, va avea prevazute si compartimente de terapie intensiva, prematuri, nou-nascuti eutrofici, o sectie ATI, bloc operator, sali de nasteri si camere de gardă. Noua unitate va fi ridicata de compania Constructii Erbasu, durata de executie fiind stabilita la 29 de luni, din care 5 pentru proiectare si 24 pentru executie.