RO EN
Coșul este gol

SVN: Peste 24.000 de locuinte se afla in constructie in Bucuresti si imprejurimi

Peste 24.000 de locuinte sunt in acest moment in constructie in Bucuresti si imprejurimi, potrivit raportului de piata ”Romania Residential Market Gemone 2021” intocmit de catre compania de consultanta imobiliara SVN Romania. Dezvoltari semnificative ar urma sa inregistreze si principalele piete rezidentiale regionale din Romania, precum Constanta, Brasov sau Cluj-Napoca.
Dintre unitatile rezidentiale aflate in dezvoltare in Bucuresti si imprejurimi, aproximativ 18.000 - 20.000 de locuinte ar urma sa fie finalizate in acest an, rezultatul urmand sa depinda de gradul cu care dezvoltatorii isi vor mentine ritmurile actuale de dezvoltare si de usurinta cu care vor fi in intocmite procesele de predare ale lucrarilor.
Acest volum de livrari ar urma sa fie similar cu cel inregistrat in 2020, cand in Bucuresti si imprejurimi s-a inregistrat un nou record de locuinte finalizate, in ciuda pandemiei Covid-19. Astfel, 20.733 de locuinte au fost finalizate anul trecut in regiune, in crestere cu aproximativ 40% fata de anul 2019, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
”Contextul general dificil prin care trecem a avut un impact limitat asupra pietei rezidentiale, care a rezistat foarte bine socului produs de efectele macroeconomice ale pandemiei Covid-19. S-au inregistrat cresteri ale tranzactiilor in toate marile orase din Romania, livrarile au inregistrat noi recorduri in Bucuresti iar accesibilitatea achizitionarii unei locuinte a ajuns la cel mai bun nivel din istoria recenta. Astazi ne aflam intr-un moment mai bun comparativ cu cel in care eram acum un an, cand actuala criza sanitara a debutat pe plan local. 2021 are deci premisele pentru inregistrarea unor noi rezultate bune”, a declarat Andrei Sarbu, CEO SVN Romania.
Oferta noua de locuinte din 2021 va inregistra in ansamblu schimbari nesemnificative comparativ cu 2020. Astfel, cea mai mare pondere de unitati care vor fi finalizate in acest an in Bucuresti si imprejurimi, aproximativ 55,2%, se adreseaza segmentului mass market, caracterizat prin proiecte amplasate in marile cartiere ale orasului sau in zone marginase, ale caror preturi de tranzactionare nu depasesc de regula 1.300 de euro pe metru patrat util.
Aproximativ 8.300 de locuinte care urmeaza a fi finalizate in 2021 pot fi incadrate pe segmentul middle market, numarul acestora fiind similar cu cel inregistrat in 2020. Preturile acestor unitati pleaca de regula de la 1.300 de euro pe metrul patrat util si urca pana la maximum 2.000 de euro pe metrul patrat, pentru cele mai scumpe dintre acestea.
Segmentul middle market va continua sa atraga si in 2021 o pondere semnificativa din livrarile de locuinte intr-un context in care veniturile populatiei au inregistrat cresteri constante in ultimii ani iar cererea pentru locuinte cu un amplasament bun, in punctele cele mai importante ale marilor cartiere sau an zonele semicentrale si de nord, a continuat sa creasca. De regula, aceste proprietati au suprafete peste medie si finisaje de calitate.
Segmentul premium si de lux este preconizat a inregistra in 2021 cele mai bune rezultate ale sale din istorie, cu un volum estimat de livrari de peste 700 de unitati locative. De regula, aceste unitati sunt amplasate in zona de nord a orasului si au preturi care pleaca de la 2.000 de euro pe metru patrat util. In total, piata tranzactiilor cu locuinte de lux atinge aproximativ 250 de milioane de euro pe an, potrivit estimarilor SVN Romania.
Accesibilitatea achizitionarii unei locuinte noi in Bucuresti a ajuns la inceputul lui 2021 la cel mai bun nivel al sau din istorie, astazi fiind practic de patru ori mai facil sa cumperi o locuinte noua in Bucuresti, conform indexului de profil calculat de catre SVN Romania.
Astfel, in ianuarie 2021 erau necesare 99,6 salarii medii pe economie la nivel national pentru achizitionarea unui apartament noua cu doua camere in Bucuresti (50 de metri patrati suprafata utila, sau o perioada de 8,3 ani, comparativ cu 102 salarii medii in martie 2020, in momentul declansarii pandemiei Covid-19, sau echivalentul unei perioade de 8,5 ani.
In ianuarie 2019 erau necesare 107 salarii medii pe economie (8,9 ani), iar in ianuarie 2018 erau necesare 117,6 salarii medii pe economie (9,8 ani) pentru achizitionarea aceluiasi apartament. Comparativ, in momentul de varf al pietei erau necesare nu mai putin de 393,6 salarii medii pe economie sau pe o perioada de aproape 33 de ani. De avut in vedere ca salariul mediu din Bucuresti este cu aproape o treime mai ridicat comparativ cu media nationala.
SVN Romania este unul dintre cei mai mari jucatori activi pe piata de consultanta imobiliara din Romania si liderul detasat al segmentului rezidential. Compania are si doua birouri regionale, in Brasov si Cluj - Napoca, si este consultantul imobiliar si agentul a peste 15 proiecte rezidentiale amplasate in Bucuresti, Brasov, Cluj - Napoca, Constanta, Sibiu si Oradea. SVN International Corp. are peste 200 de birouri in opt tari si regiuni, in care activeaza peste 1.600 de consultanti imobiliari si personal administrativ.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter