Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Infrastructurii in Sanatate (ANDIS) a semnat ieri, 28 februarie 2024, contractul de lucrari de constructii (Pachetul 1) pentru dezvoltarea Spitalului Regional de Urgenta (SRU) Iasi. Pentru suma de 26,3 milioane de lei (fara TVA), Ness Proiect Europe va trebui ca, in urmatoarele patru luni, sa se ocupe de organizarea de santier, excavarea pamantului, devierea retelelor de utilitati si amenajarea cailor de acces. Din echipa de proiect vor mai face parte, in calitate de subcontractanti, companiile Stef Invest, Electroaxa, Arheosib Consulting, Agnel Industry si Stefan Security.
SRU Iasi va avea o suprafata construita totala de 202.689 mp, distribuita pe 9 niveluri (2S+P+5E+E6-tehnic), pe o suprafata de teren de 120.000 mp. Unitatea va avea 850 de paturi, 20 de sali de operatie si circa 3.000 de angajati, va inlocui actualul Spital Judetean de Urgente "Sf. Spiridon", vechi de 260 de ani, si va imbunatati activitatea de predare si cercetare de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa".
Costul SRU Iasi a fost actualizat la 3,3 miliarde lei (circa 668 milioane de euro), din fonduri europene, un imprumut de la Banca Europeana de Investitii si de la bugetul de stat.
Proiectarea a fost realizata de asocierea formata din companiile Studio Altieri SpA (lider), Proiect Consulting Iasi, Italconstruct SpA, Steam SR, K-Box Construction Design si Rheinbrucke SRL.
Tot ieri, ANDIS a semnat si contractul pentru inceperea lucrarilor la SRU Cluj, reprezentantul companiei Ubitech Constructii.
"Investitiile pentru construirea celor doua spitale regionale sunt de aproximativ 7 miliarde de lei, iar termenul de implementare este pana in 2026. Prin finalizarea procedurilor de executie a celor doua spitale regionale, indeplinim o promisiune facuta romanilor de clasa politica de mai bine de 15 ani", a declarat premierul Marcel Ciolacu, in cadrul ceremoniei de semnare a celor doua contracte.
La randul sau, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila a precizat ca cele doua spitale regionale "vor fi cu siguranta cele mai avansate spitale din Romania si probabil ca unele dintre cele mai avansate spitale din Uniunea Europeana, ca nivel de furnizare a serviciilor, deservind zona Moldovei, zona Transilvaniei si Oltenia. Bucurestiul, de exemplu, care are multe spitale de urgenta, poate sa faca fata in alt mod, dar cu siguranta si in Bucuresti e nevoie de noi institutii spitalicesti care sa corespunda acestor standarde de calitate a ingrijirii pacientilor".
Ministrul Sanatatii a mai adaugat ca saptamana viitoare se vor incheia procedurile si pentru cel de-al treilea spital regional de urgenta, respectiv cel de la Craiova.