Ministerul Sanatatii (MS) a desemnat castigatorul licitatiei pentru proiectarea Spitalului Regional de Urgenta (SRU) Cluj. La procedura au participat opt asocieri internationale de companii, dintre care una a fost selectata castigatoare vineri, 4 martie 2022. Numele acesteia va fi facut public odata cu atribuirea contractului, dupa perioada de 10 zile in care ceilalti participanti la procedura pot contesta rezultatul.
Contractul are o valoare estimata la 68,6 milioane de lei, iar finantarea este asigurata din fonduri europene. MS a lansat procedura de achizitie publica a serviciilor de proiectare in ianuarie 2020 si ofertele au fost transmise pana la finalul lunii iulie 2021.
"A fost desemnat si castigatorul licitatiei pentru proiectarea Spitalului Regional Cluj. Proiectele de infrastructura in sanatate au fost o prioritate a mandatului meu si le-am monitorizat indeaproape. Aici ma refer indeosebi la Spitalele Regionale si centrele de Mari Arsi. De asemenea, am alocat pentru infrastructura spitaliceasca, prin Planul National de Redresare si Rezilienta, 1,7 miliarde euro. Noul SRU Cluj va furniza servicii spitalicesti comparabile cu cele mai bune modele europene contemporane, servicii integrate multidisciplinare pentru pacientii cu patologie acuta, urgenta si complexa, la nivel secundar si tertiar. Acesta va fi organizat pe centre de ingrijire, grupate pe patologii inrudite, va avea 849 de paturi de spitalizare continua, 60 paturi de urgenta, 12 paturi pentru ingrijiri medicale de zi si 15 paturi de chirurgie de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 sali de operatie, servicii de imagistica (23 de camere), servicii chirurgicale (22 de camere), endoscopie (6 camere), cardiologie interventionala (3 camere), cardiologie non-invaziva (12 camere), clinica de neurostiinte (3 camere). In cazul in care nu vor exista contestatii, serviciile de proiectare ar putea incepe chiar la finalul acestei luni", a anuntat Ioana Mihaila, fostul ministru USR al Sanatatii.
Cele opt asocieri care au participat la licitatie
- Asocierea Tractebel Engineering SA (lider), Viguier, ASSAR Architects;
- Asocierea Egis Batiments International (lider), HKS Architects Limited;
- Asocierea Politecnica-Ingegneria ed Architettura (lider), Nickl & Partner Architekten AG;
- Asocierea Buro II & Archi + i (lider), Bureau d’Etudes Greisch, Ingenium, Detoo Architects;
- Asocierea Studio Altieri SpA (lider), Italconsult SpA, Steam, Proiect Consulting, K-Box Construction Design, Re-Act Now Architecture;
- Asocierea Tumas Turk Muhendislik Musavirlik ve Muteahhitlik (lider), EPMC Consulting, Selda Gumusdograyan Mimarlik Proje Insaat ve Danismanlik Hizmetleri;
- Asocierea 3TI Progetti Italia - Ingegneria Integrata SPA (lider), ATIproject, Aduro Impex;
- KY Architects & Engineers (lider), Popaescu & Co.
Lucrarile ar putea incepe in 2023
Constructia Spitalului Regional de Urgenta (SRU) de la Cluj ar putea incepe in 2023 si ar trebui finalizata in 2027, potrivit datelor prezentate de Cristina Laura Gafton, director la Departamentul Monitorizare Implementare Proiecte Spitale Regionale, in cadrul Ministerului Sanatatii, cu prilejul conferintei de prezentare a proiectului.
SRU Cluj va fi construit in Floresti, complexul urmand a avea 7 niveluri (S+P+5E) si o suprafata desfasurata de 151.891 mp. Complexul va include o parcare subterana independenta, desfasurata pe un nivel, cu 456 de locuri, alte 940 de locuri de parcare urmand a fi amenajate la nivelul solului. Partea extinsa orizontala a cladirii se intinde pe 3 etaje complete (S+P+1E), in timp ce o parte din cladire se extinde pe 3 etaje suplimentare (2, 3 si 4). Trei turnuri cu sectiuni patrate, cuprinzand unitatile cu sectii, se vpr ridica de la etajul 2 pana la 5 (4 niveluri, in total). Terasele de deasupra etajului 1, intre curtile interioare, precum si terasa deasupra nivelului 3 vor fi acoperite cu vegetatie. Pe acoperisul cladirii va fi construit un helipunct.
Cladirea SRU va fi echipata cu panouri solare care vor asigura energia necesara pentru producerea apei calde. Energia utilizata pentru incalzire este produsa partial prin pompe de caldura. Sistemul de ventilatie va utiliza un sistem de recuperare a caldurii cu o eficienta de 80%. Vor fi aproximativ 9.600 de panouri fotovoltaice pe zonele de parcare exterioare (7.480 panouri) si pe spatiile verzi (2.124 panouri). Astfel, 56% din consumul anual de apa calda menajera este furnizat din surse regenerabile prin instalarea unei suprafete de panouri solare cu o capacitate instalata de 2.400 kW, energia termala fiind produsa de o instalatie termica proprie.
Viitorul spital va avea o capacitate de 850 de paturi si urmeaza sa fie prevazut cu un pasaj care sa fluidizeze circulatia, in conditiile in care va concentra 3.100 de angajati si va genera un flux suplimentar de 7.000 de vehicule pe zi.