Proiectul privind reducerea eroziunii costiere (faza a doua), in valoare totala de 3,4 miliarde lei, va putea fi demarat dupa ce Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investitii. Proiectul are o durata de realizare a investitiei de 36 de luni si este impartit in doua etape, urmand a fi derulat in perioada 2016-2020.
In prima etapa se vor realiza lucrari in zonele Stavilare (Edighiol, Periboina), Mamaia, Tomis, Agigea si Eforie, lucrarile urmand a avea o valoare totala de circa un miliard de lei. In faza a doua, vor fi efectuate interventii specifice in zonele Costinesti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn si in 2 Mai.
Finantarea investitiei se va realiza, pentru prima etapa, din Fondul de Coeziune, prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, Axa Prioritara 5 "Promovarea adaptarii la schimbarile climatice, prevenirea si gestionarea riscurilor", de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) - in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie -, precum si din alte surse constituite legal.
Pentru etapa a doua urmeaza sa fie identificate surse de finantare legale.
"Prin implementarea proiectului se va realiza protectia litoralului Marii Negre pe teritoriul Romaniei de efectele eroziunii costiere prin dezvoltarea unui program de lucrari specifice care au in vedere reabilitarea si protejarea liniei tarmului, a terenurilor adiacente si a ecosistemelor de uscat si marine. De asemenea, se urmareste protejarea infrastructurii economice si a obiectivelor sociale periclitate de procesele de eroziune marina. Totodata, se va implementa un program integrat de monitorizare a zonei costiere care sa vina in sprijinul operatiunilor si lucrarilor de intretinere, pe termen mediu si lung (30 de ani)", se arata intr-un comunicat al Guvernului.