Consilierii locali municipali giurgiuveni au dezbatut marti, in sedinta extraordinara, pentru a treia oara, proiectul de hotarare privind infiintarea unui campus universitar de invatamant dual la Giurgiu, iar de aceasta data proiectul in valoare de 23 de milioane de euro, cu finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), a fost aprobat.
Proiectul a fost votat de toti cei 12 consilieri municipali prezenti la sedinta dintr-un total de 21, in conditiile in care consilierii PSD au absentat, potrivit Agerpres.
"Ne-am reintalnit in cadrul Consiliului Local Municipal (CLM) pentru a incerca inca o data sa trecem si sa discutam despre acest proiect de hotarare extrem de important, cu privire la aprobarea depunerii in parteneriat a proiectului 'Campus Politehnic Regional pentru Invatamant Dual Giurgiu', in vederea finantarii prin PNRR", a spus presedintele de sedinta, viceprimarul Silviu Dumitrescu.
De asemenea, viceprimarul Marian Damian a spus ca toate discutiile avute pe aceasta tema au fost constructive, ceea ce l-a convins si pe el sa voteze proiectul in aceasta sedinta.
"Am avut doua abtineri pana in momentul de fata pentru ca problemele pe care le-am scos in evidenta nu erau sustinute din punct de vedere financiar. In urma discutiilor prin care ni s-a pus la dispozitie un proiect de hotarare al Consiliului Judetean (CJ), prin care, practic, multe dintre problemele pe care noi le-am ridicat sunt rezolvate de CJ Giurgiu, cred ca lucrurile sunt pe un fagas normal, sunt mult mai clare, iar votul meu astazi, in noile conditii, va fi unul favorabil", a afirmat viceprimarul Marian Damian.
Administratorul public al municipiului, Ionel Muscalu, a mentionat ca a studiat cifrele si a putut constata ca vor exista cu siguranta tineri care sa beneficieze de acest proiect, care poate asigura invatamant dual pentru sapte sute de cursanti, in conditiile in care "doar la unul dintre colegiile tehnologice din municipiul Giurgiu sunt in prezent inscrisi peste opt sute de elevi".
Si consilierul municipal PRO Romania, George Palalau, a aratat ca va vota proiectul, avand in vedere importanta pentru municipiul Giurgiu de a avea un campus universitar.
"Din pacate, la sedinta precedenta nu am participat, nefiind in localitate. Acest proiect a ridicat multe semne de intrebare tuturor, dar trebuie sa ne asumam acest risc de a avea un campus universitar. Nu trebuie sa ne riscam astazi viitorul copiilor nostri, invatamantul a fost si va fi intotdeauna temelia unei societati, motiv pentru care eu voi vota pentru", a afirmat consilierul municipal George Palalau.
Presedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, i-a asigurat pe consilierii municipali ca va face toate demersurile pentru ca institutia pe care o conduce sa devina lider de proiect si astfel sa preia din povara financiara a Primariei Giurgiu in privinta intretinerii constructiei, care se va intinde pe o suprafata de zece mii de metri patrati.
"Ne referim la cel mai complex proiect pe care il putem avea dupa Revolutie, nu atat prin valoare, cat prin complexitatea modului de implementare a proiectului si, mai ales, prin implicatiile ulterioare. Unii, din lipsa de argumente, au spus ca terenul acela este contaminat (n.r. pentru ca se afla pe amplasamentul fostului Combinat Chimic). Va pun la dispozitie un document de la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Giurgiu care releva, fara echivoc, ca acest teren nu se regaseste in inventarul judetean al siturilor contaminate", a declarat Dumitru Beianu.
Si vicepresedintele CJ Giurgiu, Elisabeta Mihalcea, a declarat ca la acest proiect institutia sa munceste de peste doi ani de zile, iar Universitatea Politehnica Bucuresti de patru luni de zile.
"Pentru Giurgiu este nevoie de personal calificat, investitorii vor veni daca vor gasi oameni calificati. Daca dumneavoastra dati votul astazi, inseamna ca luni, 6 martie, il putem depune, dupa care incepe batalia pe zona de sud unde ne batem cu alte trei judete ca sa-l castigam. Investitorii nu vin daca administratiile locale nu isi orienteaza ochii catre educatie, investitia in educatie este pe termen mediu si lung, acesta este un proiect pe 15 ani", a declarat Elisabeta Mihalcea.
In final, viceprimarul Silviu Dumitrescu a spus ca din cele aproape 30 de consortii care vor depune in tara o cerere de finantare pentru astfel de proiecte, Giurgiu este singurul judet in care a aparut un conflict si asta ar trebui sa ridice semne mari de intrebare.
"Eu nu consider ca acei consilieri PSD care astazi absenteaza si care au fost impotriva acestui proiect, in sinea lor nu considera ca este unul bun, ci pentru ca de la partid li s-a trasat o linie foarte clara de a incerca sa tranteasca acest proiect atat de important pentru Giurgiu doar pentru a se plati niste polite. Pana unde poti sa mergi cu compromisul? Nu cred ca e sanatos pentru noi, consilierii locali, sa salutam linia de partid care de multe ori este corecta, dar nu cred ca este sanatos sa votam absolut orice ne traseaza liderul de partid! Suntem singurul consortiu din tara care a avut conflicte, in toate celelalte judete astfel de proiecte au fost votate de toate partidele", a mentionat Silviu Dumitrescu.
In fata Primariei Giurgiu, a fost organizat, marti, pe durata sedintei, un protest spontan la care au participat cateva zeci de tineri, pentru a-si exprima nemultumirea fata de faptul ca la doua sedinte anterioare consilierii municipali votasera impotriva acestui proiect.