De luna viitoare incepe montarea structurii pentru acoperisul salii principale, iar la sala mica au fost montate deja fermele si urmeaza acoperisul. Sala polivalenta de la Brasov va fi cea mai mare din tara, ea va avea peste 10.000 de locuri, la care se adauga alte o mie in sala de antrenament.
Primarul Allen Coliban a verificat stadiul lucrarilor de construire a "Complexului Multifunctional – Sala Polivalenta, municipiul Brasov”, proiect realizat in parteneriat de Compania Nationala de Investitii si Primaria Brasov.
Lucrarile se deruleaza conform graficului, in acest moment fiind in etapa finala de turnare stalpilor de la ultimul inel al salii principale, operatiune care se va incheia la sfarsitul acestei luni. Conform graficului, in luna aprilie va incepe montarea structurii pentru acoperisul de la sala mare, iar la sala mica va incepe montarea acoperisului. Luna aceasta vor incepe lucrarile de instalatii si compartimentarile din zidarie.
"Suntem in faza in care sala mica a ajuns la lucrarile privind acoperisul, iar sala mare a ajuns la montarea inelului 1 de gradene. Suntem in grafic cu proiectul Salii Polivalente, ea urmand sa fie finalizata in toamna anului viitor, in toamna lui 2025. Este o investitie de care Brasovul are nevoie, cu atat mai mult cu cat, iata, avem cinci echipe care activeaza la nivelul primei ligi, in primul esantion, dintre care avem o campioana nationala la hochei si avem si doua echipe care acum se lupta pentru accederea in play off atat la volei, cat si la baschet masculin. Avem nevoie de o astfel de infrastructura, intrucat si ambitiile si performantele Brasovului o solicita“, a precizat primarul Allen Coliban.
Conform reprezentantilor firmei de constructii, pana in acest moment s-au realizat lucrarile la structura de rezistenta, in proportie de 90%, inclusiv montarea prefabricatelor din beton pentru gradene. Se lucreaza la turnarea stalpilor de rezistenta de la ultimul nivel, lucrarile la acest nivel fiind realizate in proportie de 70%.
La sala mica structura metalica a fost montata in totalitate si urmeaza montarea invelitorii. La sala mare au fost livrate componentele necesare structurii acoperisului, iar de luna viitoare va incepe montarea acestora.
"In momentul de fata suntem cu structura undeva la 90%, iar spre finalul lunii vom ajunge la suta la suta, deci terminam structura de rezistenta, ceea ce inseamna partea de betoane. Am inchis structura acoperisului de la sala mica. Urmeaza ca in maxim o luna de zile sa avem demarate lucrarile de structura pentru acoperisul de la sala mare. Urmeaza, apoi, montarea acoperisului la sala mica, urmand ca, la sfarsitul lunii iunie, sa avem demarate lucrarile pentru inchidere acoperis la sala mare. Concomitent, o sa demaram lucrarile de umpluturi la interiorul halei si lucrarile la exteriorul halei. Intre timp, dupa ce vom face lucrarile de acoperis, ca sa putem demara la interior lucrari de compartimentari, zidarie, gips carton. Concomitent, se lucreaza tot ce tine de partea de instalatii“, a explicat Calin Janta, reprezentantul constructorului.
Durata de construire a salii este de 36 de luni de la data ordinului de incepere a lucrarilor, termenul fiind noiembrie 2025.
Valoarea lucrarilor este de 356,7 milioane de lei, din care cea mai mare parte este acoperita de CNI; Primaria Brasov va suporta 3,5% din cheltuieli.
Lucrarile sunt realizate, in urma licitatiei organizate de CNI, de Asocierea MIS Grup (Bistrita), Electrogrup S.A. (Cluj) si Energosteel ART (Brasov), impreuna cu Yenigun Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi din Turcia – tert, avand ca si subcontractanti: Terratest Geotehnic SA, Loyal Center, Eco Garden Construct; Roland Survey; Saiatest; Generalsting; Dianova Instal; Abcony Serv; Elron Energy CO, KONE Ascensorul SA.
Sala este construita pe terenul fostului stadion municipal si, conform proiectului tehnic, va avea o capacitate de 10,059 de locuri, in conditiile unei utilizari flexibile, fiind destinata competitiilor sportive, concertelor, conferintelor, congreselor, activitatilor culturale, cu respectarea normelor in domeniu care sa permita omologarea ei la standarde nationale si internationale si care sa asigure organizarea unei mari varietati de competitii.
In cadrul Salii polivalente se va realiza si o sala de incalzire, care este de asemenea dotata cu tribune, cu 1,152 locuri, rezultand un numar total de 11,211 locuri. pentru public in intreg complexul.
Descrierea functionala
Constructia salii polivalente va permite desfasurarea urmatoarelor activitati:
- sporturi (arena principala si spatii anexe): tenis de camp, tenis de masa, baschet, handbal, fotbal in sala, badminton, volei, floorball (hochei pe podea), box, atletism usor (in sala), gimnastica, tir sportiv, haltere, scrima, karate, judo, aikido etc., posibile datorita modularitatii si mobilitatii suprafetei de joc si a spatiilor anexe. Terenul de sport va avea un sistem de pardoseala din parchet, demontabil, multisport, agrementata FIBA. Pentru competitiile de handbal, peste pardoseala din parchet se va instala o pardoseala demontabila din PVC.
- evenimente culturale: concerte de scena, dans sportiv, competitii internationale de dans, congrese, simpozioane, vernisaje, adunari religioase, etc.
Constructia va fi organizata functional pe patru niveluri:
- Subsolul (cota -5.70m) este nivelul unde se realizeaza accesul in incinta de joc a salii de sport, a salii de incalzire si la anexele sportivilor (vestiare, sala de antrenament). La acelasi nivel sunt caile de acces la zonele VIP, presa si administratie, conectate cu parcarile special rezervate si separate de caile de acces ale publicului. Sub gradene sunt plasate cabine pentru artisti. Aditional, se gasesc spatii tehnice, de depozitare, adapost de protectie civila, depozite pentru deseuri si de aprovizionare pentru serviciile publice.
- Parterul este nivelul unde se realizeaza accesul publicului in cladire, cu spatii comerciale de inchiriat si servicii de bar, accesul la grupurile sanitare si distributia pe verticala a spectatorilor pe cele 8 grupe de scari, pana la etajul 1.
- Mezaninul (cota +3.62) este dedicat publicului, avand spatii pentru grupuri sanitare si doua zone cu logii pentru acces in exterior, iar la cota +3.30 se afla patru sali de conferinte – doua de 129 locuri si doua de 60 locuri – avand ca spatii anexa baruri, garderobe si grupuri sanitare. In zona sudica se regasesc spatii tehnice si o zona de bucatarie care deserveste restaurantul de la etajul urmator.
- Etajul 1 (cota +7.24m) este alocat atat publicului, cat si persoanelor VIP si presei, acestea din urma beneficiind de o zona cu acces separat, care este deservita de bar, restaurant si terasa adiacenta unei zone inierbate, necirculabile, aflata peste sala secundara. Atasata zonei de alimentatie se afla zona de bucatarie, cu spatii de depozitare si spatii tehnice.