Romania va imprumuta 48 milioane de euro de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) pentru finantarea unui proiect privind controlul integrat al poluarii cu nutrienti, in vederea alinierii la cerintele Directivei UE a nitratilor, de protejare a calitatii apei prin prevenirea poluarii apelor subterane, potrivit unui memorandum aprobat recent de Guvernul Romaniei. Acordul ar putea fi semnat in cursul lunii aprilie 2016, urmand a fi implementat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) si presupune realizarea de investitii atat la nivelul comunitatilor locale pentru reducerea acestui tip de poluare, cat si masuri de consolidare a capacitatii institutionale.
In cadrul comunitatilor locale se urmareste optimizarea managementului deseurilor animale si menajere, plantarea de perdele forestiere de protectie impotriva deversarii de nutrienti, plantarea de arbori si impadurirea, canalizarea si tratarea apelor uzate, furnizarea de echipamente pentru imbunatatirea facilitatilor existente de stocare a gunoiului de grajd si de producere a compostului. In ceea ce priveste consolidarea capacitatii institutionale, Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) va primi sprijin pentru monitorizarea si raportarea catre Ministerul Mediului si Uniunea Europeana a datelor referitoare la calitatea apelor de suprafata si subterane.
Proiectul va fi implementat intr-o perioada de 6 ani, ultima transa a imprumutului urmand a fi acordata Romaniei la finele lunii martie 2022.