Guvernul Romaniei a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea Salii Polivalente "Regina Maria", din Iasi, investitie evaluata la 96 milioane de euro. In continuare, autoritatile locale vor putea organiza licitatia pentru atribuirea lucrarilor de constructii.
"Statul roman avea o datorie morala fata de Iasi de a investi in construirea acestui obiectiv important pentru comunitatea noastra. Parteneriatul pe care il avem cu autoritatile centrale este pentru Iasi, pentru comunitatea noastra, pentru dezvoltarea acestui judet frumos care a asteptat aceste investitii prea mult timp. Fiecare proiect care devine realitate este o reparatie morala fata de aceasta comunitate si un angajament pe termen lung pe care ni-l asumam pentru dezvoltarea judetului Iasi", a declarat Costel Alexe, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Iasi. Valoare estimata a lucrarilor este de 476 milioane de lei, inclusiv TVA, (circa 96 de milioane de euro). Investitia va dura cel mult 24 de luni si va fi realizata de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, prin Compania Nationala de Investitii.
Sala, al carei teren principal va avea dimensiunile de 60 metri x 30 metri, va fi folosita in permanenta ca baza de antrenament pentru sportivi (handbal, baschet, volei etc.) si va avea o capacitate maxima de 9.623 de persoane. Cladirea (D+P+2E+E3 - partial) va avea o arie construita de 12.926,8 mp si o suprafata desfasurata de 39.082,75 mp. Sala va avea multiple facilitati de servire pentru public, spatii comerciale, garderobe, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor, terase exterioare etc.
Langa cladirea principala va fi construita o sala de antrenament cu o arie construita de 1.832,6 mp si cu o capacitate maxima de 110 persoane. In cadrul complexului vor fi amenajate si terenuri sportive in aer liber cu o suprafata totala de 1.666 mp.
Complexul sportiv va include strazi pe o suprafata de 5.860 mp, parcari pe 3.267,5 mp, alei pietonale pe 11.230 mp si spatii verzi pe 59.249,7 mp.
Pana in prezent Primaria Municipiului Iasi a finalizat si a trimiscatre CNI studiul de fezabilitate al proiectului, proiectul tehnic de executie (faza DTAC, DTOE, PTh si DDE), Planul Urbanistic Zonal pentru Moara de Vant - Podgoria Copou, certificatul de urbanism, avizul de mediu, cel de la Autoritatea Aeronautica, autorizatia de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Iasi, autorizatia de construire si toate celelalte documente prevazute de lege.
Proiectant general este Sigm Home Projects, Concrete & Design Solutions asigura partea de arhitectura si Allied Engineers Grup, proiectarea structurii de rezistenta.