Managerii grupului Teraplast au anuntat recent ca, la 1 martie 2017, au incheiat un contract de vanzare-cumparare a pachetului de 50% din partile sociale detinute de asociatii companiei Depaco, reprezentand al doilea operator, ca importanta, in topul producatorilor autohtoni de tigla metalica, promotor al marcii Wetterbest. „Achizitia este considerata a fi strategica pentru Teraplast, in contextul in care subsidiara grupului, TeraSteel, este liderul pietei nationale de structuri metalice zincate, iar noile produse Wetterbest, ce vor intra in portofoliu, vor fi complementare”, informeaza un comunicat al Teraplast.
Valoarea efectiva a tranzactiei nu a fost dezvaluita, insa conducerea societatii din Bistrita-Nasaud precizeaza ca aceasta nu depaseste pragul de 10% din cifra de afaceri aferenta ultimelor situatii financiare anuale ale Teraplast SA si se achita atat din surse proprii, cat si din finantari de la institutii financiare”. Astfel, avand in vedere faptul ca nivelul preliminar al cifrei de afaceri a Teraplast SA a fost anuntat anterior, valoarea tranzactiei nu depaseste 39,89 milioane de lei. Totodata, potrivit oficialilor Teraplast, „achizitia pachetului de parti sociale este conditionata, printre altele, de aprobarea tranzactiei respective de membrii Adunarii Generale a Actionarilor Teraplast SA si de obtinerea avizului favorabil din partea Consiliului Concurentei”.
Mici schimbari la nivelul managementului Depaco
In cadrul comunicatului, Teraplast a furnizat si cateva informatii despre compania Depaco, in document aratandu-se ca, in urma tranzactiei, grupul din Bistrita va achizitiona pachetul de 50% din partile sociale ale Depaco (societate care, la randul sau, detine pachetul de control - si anume 51% din partile sociale ale firmei Cortina WTB), iar „asociatul-fondator, Dragos Irimescu, va ramane un asociat important al companiei, operatiunile Depaco urmand a fi conduse in continuare de Valeriu Irimescu, din pozitia de director general”. In luna decembrie 2016, Valeriu Irimescu detinea functia de director de vanzari in cadrul Depaco, Dragos Irimescu fiind director general.
Tranzactia este perceputa ca un parteneriat
In ceea ce priveste alte detalii referitoare la tranzactie si la impactul acesteia pe piata de constructii, Mircea Hotoleanu, director general al Teraplast SA, a subliniat: „Depaco este o companie solida si estimam ca, prin parteneriatul cu Teraplast, va putea accelera trendul sau de crestere si de dezvoltare. Apartenenta la grupul Teraplast va genera, pe de o parte, sinergii de aprovizionare, iar pe de alta parte, va dezvolta piata de desfacere, in principal in zona Transilvaniei si pe pietele externe, in contextul in care peste 20% din cifra de afaceri a grupului Teraplast se realizeaza din export”. La randul sau, Dragos Irimescu, director general al Depaco, a aratat ca, in urma tranzactiei, compania sa ar putea deveni lider al pietei de tigla metalica. „In ultimii ani, am primit mai multe oferte de cumparare, in principal de la fonduri de investitii, insa nu le-am dat curs, pentru ca fondurile respective, de cele mai multe ori, vin cu bani, insa nu au know-how in domeniu. In schimb, Teraplast SA este un grup industrial cu traditie si cu expertiza in domeniu, care activeaza pe piata de peste 120 de ani si avem incredere ca se va implica in dezvoltarea viitoare a afacerii pe care am construit-o. Prin asocierea cu grupul Teraplast, vom avea o putere mai mare de negociere la furnizori si in plus vom avea acces la un portofoliu de mii de clienti din zona Transilvaniei si de pe plan extern. In contextul sinergiilor ce se vor crea, tintim pozitia de lider in domeniul nostru de activitate”, a subliniat Dragos Irimescu.
Potrivit Teraplast SA, „Depaco a fost infiintata in anul 1999 si este al doilea producator de tigla metalica de pe piata din Romania. In prezent, procesul de productie din fabrica Depaco de la Baicoi (judetul Prahova) se desfasoara prin intermediul a mai mult de 40 linii tehnologice automate - pentru tigla metalica divers profilata, pentru tabla cutata, pentru sistemul de jgheaburi si burlane, respectiv pentru multe alte accesorii. In anul 2016, firma a avut o cifra de afaceri de 130 milioane de lei, un indice EBITDA de 15,76 milioane de lei si un profit net de 11 milioane de lei”.
***
Evaluat drept cel mai mare procesator de PVC din Romania, grupul Teraplast are o traditie de 120 ani in sectorul sau de activitate. Incepand cu 2007 si pana in 2014, societatea a investit peste 200 de milioane de lei in dezvoltarea/ modernizarea capacitatilor de productie si pentru extinderea portofoliului de produse. Mai mult, in vederea mutarii unor operatiuni din Bistrita in Parcul Industrial Saratel (situat in extravilanul municipiului resedinta de judet), Teraplast a alocat fonduri totale de cel putin 26 milioane de euro. Actualmente, dupa cum informeaza managerii companiei, „grupul Teraplast activeaza pe pietele de instalatii si amenajari, profile de tamplarie, panouri-sandwich si structuri metalice zincate, tamplarie termoizolanta si granule din PVC si detine pozitii de top pe o mare parte din aceste piete. Compania-mama Teraplast este lider de piata pe segmentele de canalizari exterioare si granule si este al doilea operator de pe piata de canalizari interioare. Subsidiara TeraSteel este al doilea operator de pe piata de panouri-sandwich si liderul pietei de structuri metalice zincate”. In 2013, potrivit Ministerului Finantelor Publice, holdingul a raportat vanzari totale de 226,61 milioane de lei, iar in 2014, in conformitate cu bilantul reajustat, acest indicator a fost de 329,48 milioane de lei, pentru ca in 2015 sa se ajunga la 393,61 milioane de lei, iar in 2016 rulajul s-a majorat cu +1,35%, pana la 398,86 milioane de lei.
La randul sau, Depaco, parte a grupului Wetterbest, cu activitati in productia si importul de sisteme si componente pentru acoperisuri metalice, a anuntat in decembrie 2016 ca anul fiscal respectiv se va incheia cu o cifra de afaceri de 128 milioane de lei (circa 28,3 milioane de euro), in crestere cu 20% fata de nivelul din 2015. Pentru 2017, Valeriu Irimescu a estimat, in acel moment, o majorare de aproximativ 15% a rulajului. Mai mult, potrivit managerului, pentru anul in curs era planificata si continuarea investitiilor in mijloace noi de productie, cu scopul diversificarii portofoliului, precum si pentru sporirea capacitatii de fabricatie. "Avem in plan sa achizitionam peste zece utilaje pentru productia de tigla metalica, tabla cutata si elemente de sistem pluvial metalic si vom investi, de asemenea, in cresterea capacitatii de stocare si livrare, prin construirea de noi spatii pentru depozitare", a precizat, la momentul bilantului pentru anul trecut, directorul de vanzari al companiei. Din grupul Wetterbest fac parte companiile Depaco (producator de tigla metalica, tabla cutata si sisteme de drenaj, cu fabrici la Baicoi si Podari - Dolj), Polnebo (importator de suruburi autoforante, membrane si ferestre de mansarda) si Cortina (producator de tigla metalica Wetterbest si distribuitor ce deserveste zona de sud-vest a tarii). Informatii suplimentare, la www.teraplast.ro si www.wetterbest.ro