O tema supusa recent discutiei pe portalul Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier (CTDS) – si care ar putea fi dezbatuta cu ocazia Adunarii Generale a CTDS din data de 26 ianuarie 2019 – se refera la semnalarea, de catre ing. Marius Dorin Lulea, vicepresedintele organizatiei, a unei ilegalitati – si anume inspectorii ISC care solicita prezenta sau negatia oficialilor ISU si conditioneaza receptia oricarui obiectiv de acest lucru.
„Cu totii ne-am obisnuit cu sistemul public si oamenii din acest sistem si care, dincolo de legea existenta, au si propriile legi pe care le impun celorlalti intr-o depasire de competente, un act ilegal de abuz in serviciu sau de neindeplinire a atributiilor de serviciu. De altfel, la un moment dat, intr-o intalnire cu reprezentanti de la varful ISC Bucuresti-Ilfov, mi s-a si spus: «noi am decis sa se aplice astfel…». Pai domnilor, dumneavoastra, ca si noi, trebuie sa respectam doar legea! Noi nu decidem de la noi ce este corect, nu decidem si impunem altora cum sa se aplice ceva! Sigur ca tot la fel de des auzim: «daca nu faci ca mine, nu iti dau acordul» sau «daca nu faci ca mine, nu vezi receptia». Nu este doar o atitudine, ci un abuz in serviciu. As dori, totusi, sa spun ca aceasta situatie nu este generalizata. Majoritatea inspectorilor sunt buni profesionisti, cunosc foarte bine legea si o aplica corect. Majoritatea inspectorilor incearca sa ajute intr-un sistem suprabirocratizat in care la o verificare de presiune pe instalatie ai nevoie de sapte specialisti prezenti si doi muncitori. Dar unii dintre inspectori au nimerit pe acolo fie politic, fie din nu stiu ce relatie de prietenie”, afirma ing. Marius Dorin Lulea.
In aceeasi ordine de idei, specialistul mai afirma ca, in ultimul timp, tot mai multi diriginti si beneficiari semnaleaza faptul ca „unii inspectori ISC prezenti la receptia lucrarilor de constructii au cerut, dupa propria opinie devenita lege, ca sa fie prezent si inspectorul ISU sau, in caz contrar, sa obtina refuz de participare. Discutam aici de cladirile unde prezenta ISU nu era necesara. Sigur ca ultima dorinta a ISU este sa raspunda unor solicitari care nu sunt prevazute in lege si sa dea citate din acte normative si legi pe care si inspectorii de specialitate din cadrul ISC intarzie sa le citeasca, sa le inteleaga sau sa le aplice. Dar, pentru ca inspectorilor ISU li se cere acest lucru, o fac, desi au incarcare cu probleme adevarate si nu cu nimicuri inventate”.
„Regulamentul de receptie spune foarte clar ca la receptia lucrarilor de constructii introducerea in procedura de receptie a unui inspector ISU este obligatorie doar la acele categorii de cladiri mentionate in Legea 307/2006. Nu se mentioneaza nicaieri in lege ca mergem si intrebam ISU daca vrea sa vina sau nu!”, a adaugat ing. Marius Dorin Lulea.
La ce categorii de cladiri este necesara prezenta inspectorilor ISU?
Pentru clarificare, ing. Marius Dorin Lulea reaminteste la receptia caror categorii de cladiri este necesara, potrivit legii, prezenta inspectorilor ISU.
„In conformitate cu articolul 30.1 din Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, s-au stabilit categoriile de cladiri la care este obligatorie prezenta inspectorilor ISU la momentul receptiei constructiilor in calitate de membri ai comisiei de receptie, conform HG nr. 343/2017 privind stabilirea Regulamentului de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii. Astfel, prezenta inspectorilor ISU ca membri ai comisiei de receptie este obligatorie pentru: cladiri civile cu sali aglomerate, inalte, foarte inalte; cladiri civile din categoria de importanta exceptionala sau deosebita; cladiri de productie si/sau depozitare cu suprafete desfasurate de peste 5.000 mp si risc mare sau foarte mare de incendiu; centre comerciale cu suprafata desfasurata de peste 2.500 mp; parcari cu mai mult de 100 de locuri de parcare pentru autoturisme; cladiri de turism avand capacitatea mai mare de 50 de locuri de cazare; spitale; camine pentru copii si batrani sau alte cladiri destinate persoanelor ce nu se pot evacua singure. Dar de vina suntem si noi, dirigintii de santier, deoarece ne aflam acolo in calitate de secretari ai comisiei de receptie si nu de «secretare» ale reprezentantilor ISC! Daca ei nu cunosc legea si prin abuz solicita acte care nu sunt prevazute in procedura de receptie, ar trebui sa semnalati acest lucru, sa deschideti legea de pe un telefon sau tableta si sa cereti respectarea ei si nu impunerea altor criterii. Cu cat stim si noi mai bine legea si raspundem cu ea in spate, cu atat mai profesionisti vom arata inclusiv in relatia cu beneficiarii!”, a concluzionat ing. Marius Dorin Lulea.