Romania va beneficia de o asistenta financiara din partea Uniunii Europene pentru reducerea efectelor economice ale crizei sanitare in valoare de 33 miliarde euro, din care 21 miliarde euro sunt bani nerambursabili, si un credit in valoare de 12 miliarde euro. Insa aceasta asistenta va fi doar alocata, nu si data, in conditiile in care Romania nu pune la dispozitie proiecte de investitie absolut necesare dezvoltarii tarii, precizeaza reprezentantii Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier (CTDS).
"Exista cateva proiecte care sunt de importanta zero, dar care sunt departe de a fi incepute. Daca ar fi sa numim cinci dintre ele acestea ar fi: autostrazile, reteaua de apa si canalizare din localitati, infrastructura de irigare a terenurilor agricole, constructia si reabilitarea scolilor si gradinitelor. Romanii trebuie sa inteleaga ca acesti bani nu sunt oferiti cadou de cineva ci ni se datoreaza de drept, ca urmare a faptului ca suntem membri ai Uniunii Europene, suntem parte a contributiei si a deciziilor", afirma Cezar Petre, presedintele CTDS.
Romania este obligata sa foloseasca banii primiti drept ajutor pentru pornirea de noi investitii, eventual mutarea unei parti din proiectele deja depuse spre finantare prin programul PNDL.
"Autoritatile locale prefera sa desfasoare investitii prin intermediul programului PNDL datorita birocratiei mult reduse. Dar nu ne impune nimeni din Europa o legislatie si o birocratie speciala pentru fondurile europene, totul se creeaza la Bucuresti prin suprareglementare. Investitii exista, proiecte sunt, banii trebuie directionati catre acestea si nu pentru completarea de pachete de asistenta sociala si care au efect pe termen scurt, insa pe termen lung vom ramane cu o datorie de rambursat. Avem nevoie de autostrazi, aceasta trebuie sa fie prioritatea zero, restul sunt doar scuze. Este ca si cum arterele unui corp uman nu ar functiona, totul se blocheaza", precizeaza Marius Dorin Lulea, vice-presedinte in cadrul organizatiei.