RO EN
Coșul este gol

Leviatan Design: Conceptul BIM la granita dintre avantaje si provocari

"Spiritul antreprenorial modern navigheaza intre curiozitate si invatare constanta"

"Intrebarea la care incerc sa identific raspunsul la acest moment este cea legata de modul in care un antreprenor contemporan reuseste sa inteleaga diversele aspecte ale afacerii pe care o coordoneaza, fara a fi neaparat un specialist in domeniul respectiv. Pare dificil la prima vedere, insa tehnologiile digitale pe care le avem la dispozitie in prezent ne permit acest lucru, fara prea mare efort. Un exemplu reprezentativ din acest punct de vedere este BIMaria, avatarul inovator creat de specialistii de la Leviatan, ce incorporeaza cunostintele si experienta unui valoros membru al echipei noastre, Maria Vasi. Este, intr-adevar, o demonstratie elocventa a felului in care tehnologia digitala poate contribui in mod decisiv la imbunatatirea capacitatilor umane si de a-i ajuta pe specialisti sa-si depaseasca limitele", spune Catalin Podaru, CEO Leviatan Design.
 
Meet BIMaria - Harnessing Technology
Voices from the trenches. Provocari reale ale profesionistilor din constructii
Principala concluzie care izvoraste din experienta cumulata in ultimii ani de specialistii Leviatan este aceea ca tehnologia poate ajuta la solutionarea problemelor concrete aparute in lumea reala a AECO (arhitectura, inginerie si constructii, operational/owner - proprietar). Ea este raspunsul la numeroasele frustrari intampinate de-a lungul timpului de expertii din domeniu. In acest tablou general, Building Information Modeling (BIM) este elementul primordial care schimba in mod radical regulile jocului, mai ales datorita capacitatii sale de a transforma provocarile abstracte in solutii concrete. Practic, conceptul BIM este solutia cu valoare de panaceu pentru problemele din industria constructiilor.
 
 
Proiectarea, un domeniu sustinut puternic de BIM
Pe segmentul de design, Leviatan a implementat deja solutii inovatoare, referitoare la controlul calitatii - folosind instrumente ERP (Enterprise Resource Planning) si BIM, la detalierea structurii si detectarea coliziunilor dintre specialitati, la integrarea modelelor tridimensionale etc. Experienta companiei a demonstrat ca o astfel de abordare este posibila si dezirabila. Instrumentele folosite sunt diverse, incepand cu mediul comun de date prin platforma cloud BIM 360 si diverse aplicatii ERP, continuand cu software de tip Navisworks pentru identificarea si rezolvarea coliziunilor de rezistenta cu alte specialitati, Enscape pentru vizualizarea 3D a proiectelor modelate in Autodesk Revit, Inbetween pentru corelarea dintre specialitatile MEP (instalatii mecanice, electrice si sanitare).
 
De la BIM 360, la Hololens si Digital Twin
In ceea ce priveste faza de pre-constructie, abordarea integrata propusa de BIM faciliteaza cuantificarea cantitatilor de materiale, estimarea costurilor si a necesarului de achizitii. Din acest punct de vedere, aplicatiile ERP permit extragerea cantitatilor si completarea listelor de materiale, efectuarea verificarilor, redactarea de rapoarte etc. In etapa de construire propriu-zisa, prin utilizarea unor programe complexe, procesul de calcul al zidariei, de exemplu, devine foarte simplu si precis, fiind realizat extrem de rapid.
 
 
Hololens este, la randul sau, o alta tehnologie foarte utila, furnizata de Microsoft. Sistemul accelereaza ritmul proiectarii, reduce drastic instantele de reluare a operatiunilor si asigura integrarea beneficiarilor in proces. Cu ajutorul sau, specialistii de la Leviatan identifica riscurile inca din fazele incipiente, valideaza rapid solutiile propuse si verifica conditiile concrete de instalare. Conform statisticilor disponibile, doar prin folosirea acestei solutii costurile sunt reduse drastic atat in planul activitatilor de inspectare, cat si in cel al constructiei, unde pot fi obtinute economii de pana la 14%.
Conceptul Digital Twin a devenit deja foarte popular, fiind adoptat de Leviatan Design gratie eficientei superioare pe care o asigura, constituindu-se intr-un veritabil liant intre toate fazele operationale, pornind de la proiectare, continuand cu executia propriu-zisa si terminand cu exploatarea, pe intreaga durata de viata a proiectului. Dupa prelevarea datelor din teren prin norul de puncte rezultat al scanarii laser si realizarea releveelor in format 3D, un geaman digital permite, printre altele, corectarea proiectelor in timp real pe parcursul executiei acestora, calculul cantitatilor, definirea unor solutii concrete de consolidare sau realizarea unor detalii personalizate in cazul cladirilor de patrimoniu. La finalizarea lucrarilor de executie, prin suprapunerea scanarilor laser din diferite etape de executie pana la finalizarea acestora, permite realizarea Digital twin As build, utilizat in perioada de exploatare pentru mentenanta si predictie.
 
 
Monada, o solutie individualizata pentru realizarea rapida si detaliata a compartimentarilor interioare
"Peter Thiel afirma in cartea sa Zero to One, in urma cu un deceniu, ca utilizatorilor nu le va pasa de o anumita tehnologie decat daca aceasta rezolva o anumita problema intr-un mod superior. Inca din primul moment in care am experimentat implementarea BIM in santierele pe care le gestionam am 
avut colegi foarte entuziasmati de idee, iar altii mai circumspecti la schimbare. Lucrurile s-au schimbat rapid insa, pentru ca toata lumea a simtit in mod direct beneficiile tehnologiei, iar acum sistemul este aplicat deja generalizat. Specialistii nostri IT dezvolta permanent solutii personalizate perfect adaptate, care au ca unic scop imbunatatirea modului de lucru al colegilor nostri. De exemplu, reprezentativa este aplicatia Monada care utilizeaza standardizari si tipologii de incaperi, avand ca scop accelerarea procesului de proiectare a compartimentarilor. Metoda este deosebit de utila mai ales atunci cand lucrul se face sub presiunea termenelor de livrare. Nivelul de detaliere este foarte ridicat, mult mai bun decat in cazul unui proiect schematic. Un alt avantaj este acela ca se ofera mai multe variante de dispunere a camerelor sau functionalitatilor. Modelarea tridimensionala in Revit se face intr-un timp de ordinul minutelor, ceea ce reprezinta un alt beneficiu", a explicat Romina Posea, Head of Planning & Continous Improvment Office, Leviatan Design.
 
 
Abordarea castigatoare - Transforma problemele in oportunitati!
Indiferent de piedicile pe care le intampina in prezent sau de ritmul lent de implementare specific domeniului constructiilor, BIM este singurul instrument care poate pava calea spre o industrie mai eficienta si mai inovatoare, care sa depaseasca actualele provocari legate, de exemplu, de lipsa fortei de munca inalt calificate, de termenele de livrare sau de bugete.
Catalin Podaru: "Este clar ca viitorul apartine BIM, iar Leviatan Design este dovada palpabila ca, prin consecventa si orientare spre inovatie, dublate de investitii inteligent coordonate si de un management vizionar, se poate ca digitalizarea sa devina un mod de lucru familiar si omniprezent in sectorul constructiilor. Noi am optat in mod ferm pentru aceasta solutie care ne duce, cu siguranta, spre un viitor mai bun, in care cladirile vor fi mai sigure, mai ecologice, mai confortabile si mai eficiente din punct de vedere energetic, gratie tehnologiilor avansate folosite la proiectarea si edificarea lor". 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter