IPR-INSIGHTS si-a lansat recent, filiala sa din Romania pentru a oferi companiilor, in premiera pe piata, consultanta independenta fata de producator, in scopul reducerii costurilor software si eliminarii riscurilor legate de achizitia si managementul licentelor.
La conferinta de presa de lansare, Sandor Zsoldos, CEO-ul IPR-INSIGHTS, si Octavian Filip, Country Manager IPR-INSIGHTS Romania, au prezentat avantajele de care companiile de pe piata romaneasca pot beneficia cu ajutorul expertizei independente a IPR-INSIGHTS.
Majoritatea companiilor si organizatiilor din Romania platesc pentru licentele lor software mult mai mult decat ar trebui, iar auditurile producatorilor software, din ce in ce mai frecvente, cresc riscurile si costurile legate de licentiere.
Sandor Zsoldos a subliniat ca firma pe care o conduce se adreseaza direct utilizatorului si a aratat ca activele software sunt elemente critice ale sistemelor IT, iar managementul lor necesita cunostinte complementare de IT, finante si legislatie. El a adaugat ca gestionarea necorespunzatoare a licentelor duce la costuri suplimentare si riscuri importante pentru companie: riscuri juridice, generate de folosirea ilegala a programelor, si riscuri financiare, cauzate de achizitii inutile sau prea scumpe de licente software. De aceea, procedurile si tehnologiile de gestiune a activelor software (Software Asset Management - SAM) si de optimizare de licente (Software License Optimization - SLO) sunt instrumente vitale. Potrivit unui studiu Gartner, aceste costuri legate de software pot fi optimizate chiar si cu pana la 30%.
„Pe langa reducerile semnificative de costuri care pot fi obtinute prin gestionarea eficienta a software-ului la nivel de companie, amenintarea reprezentata de auditurile marilor producatori de software este in continua crestere pentru toti utilizatorii. Mai mult, adesea sublicentierea sau licentierea excesiva afecteaza companiile, iar administratorii IT si de licente ai acestora sunt tot mai deschisi catre managementul proactiv al programelor software (SAM). La fel ca in Polonia, unde am lansat filiala in urma cu patru ani, in Romania nu exista pana in prezent niciun consultant si nici solutii de gestionare a software-ului care sa fie independente fata de producator. Este o nisa in piata care ne ofera oportunitatea de dezvoltare si de a oferi solutii profitabile companiilor din Romania”, a declarat CEO IPR-INSIGHTS.
El a aratat ca piata SAM in lume este in crestere si este estimata sa ajunga la 2,32 miliarde de dolari in 2022 fata de 1,16 miliarde in 2017. Potrivit cifrelor Gartner, costurile implementarii SAM la nivel mondial sunt mici in comparatie cu beneficiile rezultate, in 2018 costurile SAM fiind de 1,33 miliarde dolari, iar economiile realizate astfel ridicandu-se la 119 miliarde dolari. Pentru 2020, estimarea de costuri SAM este de 1,76 miliarde dolari, iar economia pentru companii de 140 miliarde dolari, a explicat el.
Dupa lansarea cu succes a filialei din Polonia, IPR-INSIGHTS patrunde pe a doua mare piata regionala, cea din Romania, apreciata de Country Manager-ul Octavian Filip ca fiind cu multe similitudini cu cea poloneza si pe care nu exista consultanti independenti SAM.
“Necesitatea reducerii costurilor este primul lucru pe care il aud in discutiile cu orice companie. Pentru acestia, rezultatul unui proiect de gestiunea a activelor software (SAM) depaseste orice asteptare. Sunt extrem de incantat sa putem oferi astfel de servicii din pozitia de consultant independent a IPR-INSIGHTS Romania”, a declarat Octavian Filip.
Pentru extinderea din Romania au fost investiti peste 1,4 M EUR in dezvoltarea capacitatilor de instalare si expertiza SAM, business planul pe cinci ani prevazand venituri de circa 1,2 milioane euro in 2024, similare cu cele realizate in Ungaria in 2017. Alte doua persoane se vor alatura in curand echipei si vor lucra pe proiecte pentru clienti impreuna cu cei peste 30 de consultanti din Ungaria si Polonia, a precizat Octavian Filip, planul fiind ca echipa locala sa fie consolidata continuu pentru a tine pasul cu proiectele existente.