Graphein, companie care ofera servicii de topografie si scanare 3D pentru proiecte de cladiri de birouri, hale industriale, infrastructura publica, cladiri de patrimoniu, spitale si cladiri rezidentiale, a inregistrat in primul semestru din 2020 o crestere organica de 70% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si estimeaza un avans similar la nivelul intregului an pana la 850-900.000 euro.
Cresterea cifrei de afaceri a fost generata de avansul pietei constructiilor, investitiile companiei Graphein in cele mai performante scannere 3D, software si de digitalizare a proceselor interne. De asemenea, compania a reusit sa eficientizeze echipele si procesele interne, astfel incat organizatia a devenit mai dinamica si usor scalabila. Portofoliul de clienti a fost marit cu 39% si a ajuns la 100 in prezent, fata de 72 clienti la finele anului 2019.
In 2019, cifra de afaceri a Graphein a crescut cu 47% fata de nivelul din 2018, la 550.000 de euro.
"Principala tendinta in domeniul topografiei este digitalizarea si adoptarea noilor tehnologii de scanare 3D si laser, care permit masurarea suprafetelor mari in timp foarte scurt, cu precizie ridicata si informatii complete din teren. Rezultatul acestora consta in obtinerea formatului digital in timp cat mai scurt pentru orice constructie", a declarat Eugen Ursu, Managing Partner si co-fondator al Graphein.
Tendinte in piata constructiilor
In contextul noii realitati generate de Covid-19, piata constructiilor are o dinamica diferita in functie de natura noilor proiecte, potrivit Graphein. Astfel, constructiile de birouri vor scadea din cauza distantarii si a sistemului de lucru work from home, in timp ce piata constructiilor rezidentiale va cunoaste o incetinire, cel mai probabil vizibila anul viitor. Tendinta generala la nivel national este ca populatia sa caute mai mult case decat apartamente si garsoniere.
In schimb, piata constructiilor de hale pare optimista in contextul in care marii dezvoltatori isi continua proiectele de investitii.
"In aceasta situatie, avantajul il reprezinta cresterea vanzarilor din online, ceea ce genereaza nevoia de mai mult spatiu pentru stocare. Proiectele de constructie a spatiilor comerciale si a hotelurilor au de suferit, multe dintre acestea fiind sistate sau amanate, potrivit specialistilor Graphein. Companiile cu activitati de arhitectura si inginerie au incetinit ritmul de crestere, ceea ce ar putea sa prefigureze scaderi ale lucrarilor de construire in perioada urmatoare. Astfel, daca anul trecut cresterea anuala era de 16%, acum este de 5%.
Echipa Graphein a remarcat in ultimele luni interesul statului catre investitii in proiecte de infrastructura, astfel inca Graphein a pivotat in aceasta directie.
"Astfel, am semnat un contract pentru un proiect cu o durata de doi ani de asistenta topografica in santier pentru un drum in judetul Iasi. De asemenea, am semnat cu un constructor mare de drumuri si autostrazi un parteneriat strategic si suntem in discutii avansate cu alti noi clienti din acest domeniu", adauga antreprenorul Eugen Ursu.
Graphein este in proces de extindere a afacerii la nivelul intregii tari, astfel incat sa aiba un raspuns rapid la toate solicitarile clientilor, atat pentru proiectele ce au durata o zi, cat si pentru proiectele si parteneriatele care dureaza mai multi ani. Primele locatii in care compania va deschide birouri sunt Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara si Arad, zone in care piata constructiilor se afla in crestere rapida.
Primul birou regional al Graphein a fost deschis la Iasi, datorita cererii in crestere din regiunea Moldovei din partea proiectelor de birouri, drumuri sau cladiri de patrimoniu si sunt foarte aproape de semnarea primei francize acolo.
„Ne dorim intoarcerea profesionistilor romani din Diaspora”
Piata de topografie a suferit ultimii ani de lipsa fortei de munca si a profesionistilor din domeniu, majoritatea plecati in intreaga Europa. Potrivit Graphein, este posibil ca pandemia Covid-19 si beneficiile aduse de stat pentru salariatii din domeniul constructiilor sa mai diminueze din exodul romanilor in Diaspora.
"Noi ne dorim chiar intoarcerea profesionistilor din afara, iar celor mai buni le oferim posibilitatea de angajare si inclusiv posibilitatea de dezvoltare a unui business in sistem de franciza", afirma reprezentantii Graphein.
***
Graphein, companie antreprenoriala fondata de Eugen Ursu si Andrei Sueran in anul 2014, este prima alegere a profesionistilor in proiecte de topografie inginereasca, asistenta topografica pentru infrastructura, cadastru si intabulare, scanare 3D, masuratori BOMA si pentru urmarirea comportarii in timp a constructiilor. Crescuta organic, Graphein este recomandata acum ca fiind masura constructiilor durabile atat in Romania, cat si pe plan european.