RO EN
Coșul este gol

ASIS: Accelerare a digitalizarii si automatizarii in constructii ca urmare a pandemiei

Covid-19 a provocat o criza globala, evoluand cu rapiditate si la scara larga. Nicio industrie nu ii este imuna, iar sectorul de constructii nu face exceptie de la aceasta regula. Companiile din aceasta nisa trebuie sa actioneze ferm pentru a mentine cursul proiectelor si pentru a-si proteja si sustine angajatii. In acest sens, multe dintre ele au accentuat masurile de digitalizare si automatizare, printre acestea numarandu-se si implementarea unui ERP sau dezvoltarea celui existent, arata o analiza a companiei Alfa Software, dezvoltatorul solutiei AsiS ERP.
Studiile realizate cu privire la impactul pandemiei asupra industriei constructiilor arata ca cele mai afectate sectoare din aceasta vor fi cel comercial si industrial. Aceste business-uri se confrunta cu cel mai mare risc in privinta incetinirii cresterii economice, astfel incat prioritatile lor imediate vor fi indreptate spre continuitatea proceselor de afaceri si nu spre investitia in noi proiecte. Nici sectorul rezidential nu va putea evita inevitabila criza economica, existand un risc crescut ca proiectele aflate in stadiu incipient sa fie amanate sau chiar intrerupte.
Prognoza cresterii globale a industriei constructiilor a fost revizuita, ea scazand de la 3,1% la 0,5%. Cu toate acestea, criza ar putea reprezenta o oportunitate inedita de rezolvare a celor mai relevante provocari din industrie si de crestere a intensitatii digitalizarii. Un sistem ERP reprezinta unul dintre instrumentele principale de realizare a acestei oportunitati.
Astfel, companiile din industria constructiei pot implementa o serie de instrumente care sa utilizeze avansurile tehnologice si digitale pentru a raspunde provocarilor actuale. Printre acestea reprezentantii Asfa Software mentioneaza:
 
Adoptarea unor noi modalitati sigure de desfasurare a muncii
In primul rand, business-urile vor trebui sa implementeze munca de la distanta, atunci cand ea este posibila. Departamentele de Resurse Umane si IT vor identifica mecanisme pentru colaborarea la distanta pe scara larga, pentru crearea unui spatiu de munca virtual, dar si in scopul dezvoltarii aplicatiilor digitale. Un sistem ERP favorizeaza aceasta directie, asigurand accesul la informatii in timp real din orice locatie.
In al doilea rand, organizatiile din industria constructiilor vor trebui sa sporeasca siguranta angajatilor pe santierele de constructii. Astfel, acestea vor implementa masuri pentru minimizarea raspandirii coronavirusului, aditionale directivelor de sanatate si securitate deja existente.
 
Intarirea lantului de aprovizionare
Lantul de aprovizionare din constructii a fost puternic afectat de situatia actuala, determinand o crestere a costurilor si o perturbare a desfasurarii proiectelor. Controlul eficient al productiei din fabrica poate contribui la reducerea costurilor fortei de munca si la optimizarea programarii proiectelor.
Pentru a creste competitivitatea, companiile din industria constructiei trebuie sa asigure echilibrul intre munca desfasurata pe santier, activitatile din birou si cele din fabrica. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul unui sistem ERP.
 
Agilitatea managementului proiectelor
Considerand faptul ca riscurile si complexitatea proiectelor continua sa creasca din cauza modificarilor metodelor de lucru si a perturbarii lanturilor de aprovizionare, control costurilor va deveni mai dificil, iar marginea de profit va inregistra scaderi considerabile.
Companiile de constructii se vor vedea astfel nevoite sa gaseasca instrumente inteligente de a minimiza aceste impacturi. Unul dintre ele este reprezentat de solutiile ERP. Acestea vor contribui la intelegerea impactului crizei actuale asupra fiecarui proiect, la revizuirea si reprogramarea acestora, precum si la evitarea pierderilor semnificative de timp si bani.
Schimbarile la nivelul modalitatii de desfasurare a proceselor in constructii sunt inevitabile. Companiile care se pozitioneaza rapid pe drumul dezvoltarii digitale si a automatizarii activitatilor vor fi favorizate in contextul actual si se vor dezvolta cu succes in viitor, concluzioneaza analiza Alfa Software.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter