Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) a organizat joi, 27 aprilie 2023, la Commons Unirii, in Bucuresti, „StartUp Bridge”, o prima editie cu prezenta fizica a evenimentelor din seria ANIS MeetUp. Aproape 100 de participanti au profitat de ocazie ca sa dezbata timp de aproape trei ore cum se pot dezvolta legaturile dintre corporatiile IT membre ale Asociatiei si ecosistemul de startup-uri tehnologice, cum pot companiile aflate la inceput de drum sa beneficieze de experienta globala si tehnologiile de ultima ora, dar si la ce programe de dezvoltare au acces. S-au impartasit si experiente de interactiuni benefice intre startup-uri si corporatii, ca exemple de bune practici care pot avea un impact pozitiv pe termen lung in dezvoltarea industriei IT romanesti.
„Industria de tehnologie romaneasca va fi propulsata pe viitor de inovatie, de companiile care dezvolta tehnologii proprii cu impact global. Sprijinirea acestor startup-uri cu programe de mentorat, acces preferential la anumite tehnologii si cu finantare, inclusiv de catre marile corporatii prezente in Romania este ceea ce ANIS promoveaza la nivel de Asociatie. In prezent, 65% din piata IT este prezenta in ANIS. Sunt multe corporatii in Asociatie, dar este loc si pentru foarte multe startup-uri”, a declarat Matei Dumitrescu, membru in Consiliul Director ANIS, la randul sau investitor si organizator al mai multor programe de accelerare pentru startup-uri.
La discutii au participat din partea membrilor ANIS:
- Ana-Maria Barbuta - Microsoft Romania
- Bogdan Axinia - eMag
- Andrei Dumbrava - Atos IT Solutions & Services
Dintre startup-urile de impact ale Romaniei si-au prezentat cele mai recente proiecte echipele de la Bright Spaces (una dintre cele mai bine finantate companii proptech, castigatoare a premiului „StartUp of the Year” la „Premiile de Excelenta ale Industriei IT” 2023, prezenta in mai multe tari europene), UrbanAir (agregator de mobilitate urbana cu prezenta in peste 130 de orase de pe glob) si Atlas (platforma de telemedicina care a atras o investitie de jumatate de milion de euro in 2022 de la eMag Ventures).
„Microsoft se angajeaza sa sprijine ecosistemul de startup-uri din Romania aflat in plina dezvoltare, pentru a ajuta la deblocarea potentialului unei noi generatii de antreprenori si pentru a promova inovatia. Programe precum Microsoft for Startups Founders Hub si ISV Success program ii pot sprijini in aceasta calatorie. Tehnologiile digitale, cloud, AI, big data, retelele moderne si digititalizarea fiecarei experiente si fiecarui proces de business vor fi cheia pentru obtinerea acestei cresteri.’’, a spus Ana-Maria Barbuta, Microsoft -Small and Medium Business Lead.
„Ne bucura ca am reusit sa reunim la aceeasi masa cele doua segmente importante ale industriei IT romanesti - companiile mari si startup-urile -, sa dezbatem probleme reale ale firmelor aflate la start dar si programele pe care corporatiile le pun la dispozitia lor, precum si conditiile de accesare a acestora. Promovand astfel de conexiuni speram sa actionam ca un amplificator pentru dezvoltarea sanatoasa, organica, a industriei de software si servicii, cu accent pe inovatie si curaj”, a declarat Corina Vasile, director executiv al ANIS.
Microsoft Romania a fost partener principal al evenimentului. Evenimentul a fost organizat, de asemenea, cu sprijinul echipei Institutului de Excelenta in Antreprenoriat (IdEA).