RO EN
Coșul este gol

RAPORT: Solutiile BIM vor fi adoptate la scara larga si in Romania

Nevoia de adoptare a BIM in proiectele publice si private din Romania este tot mai acuta in contextul problemelor cu care se confrunta piata constructiilor atat la nivel de proiectare, cat si in licitare-ofertare si executia lucrarilor. Capacitatea scazuta a pietei de a livra proiecte de calitate, la termen si in buget poate fi major imbunatatita prin standardizarea si digitalizarea proceselor investitionale, respectiv prin implementarea BIM, avand in vedere ca la nivel mondial si european BIM este motorul transformarii sectorului constructiilor, multe state adoptand legislatie in acest sens.
Aplicatiile existente in acest moment pe piata reprezinta cele mai bune variante elaborate vreodata si au fost adoptate la nivel global de companii de proiectare sau birouri de arhitectura, de antreprenori sau de catre beneficiari din toata lumea. BIM reprezinta legatura dintre toate etapele prin care trece un proiect de constructie, din faza de concept si proiectare, pana in etapele de constructie, exploatare si post-exploatare. Conceptul a fost dezvoltat ca un raspuns firesc la cerintele pietei, fiind un proces inovator tehnologic, o metoda de transformare a procesului traditional de proiectare. Conform estimarilor furnizorilor de software din Romania, gradul de utilizare a aplicatiilor de tip BIM va lua amploare in tara noastra in anii urmatori, acestea fiind tot mai des solicitate de companiile straine care vin sa lucreze aici.
Desi in Romania a fost armonizata legislatia privind achizitiile publice cu Directiva 2014/24/UE, nu au fost transpuse si dispozitiile europene privind adoptarea si utilizarea BIM. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) dezvolta un cod de constructii cu utilizarea BIM, insa nu este inca clar cum va arata acesta. Totodata, Ministerul Transporturilor a inceput sa foloseasca BIM pentru managementul unor proiecte, dar inca asteapta rezultatele si impactul pe care il va avea folosirea tehnologiei pentru a o adopta la scara larga, in cazul mai multor proiecte. 
Aplicatiile BIM sunt folosite, astfel, cel mai mult in proiectele private, unde fie dezvoltatorii (in principal investitorii straini) - ca cerinta a companiilor de consultanta partenere - fie antreprenorii generali (in special cei din strainatate) solicita ca toate partile implicate sa implementeze o anumita etapa a BIM.
Varianta integrala a articolului poate fi lecturata in editia Octombrie 2018 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter