Curtea de Conturi Europeana desfasoara un audit cu privire la sprijinul si finantarea furnizate de UE pentru digitalizarea industriei si pentru stimularea inovarii digitale in Europa. Auditorii vor examina daca Comisia Europeana ofera un sprijin eficace statelor membre pentru digitalizarea industriilor lor si daca asista intreprinderile nou-infiintate si intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) in eforturile lor de a adopta tehnologii digitale.
„Pentru a ramane competitiva, UE trebuie sa sprijine industriile in vederea transformarii digitale, un proces care este actualmente in curs. Digitalizarea industriei europene este o initiativa-cheie in acest context, intentia Curtii fiind aceea de a verifica, prin acest audit, eficacitatea initiativei in cauza”, a declarat doamna Iliana Ivanova, membra Curtii de Conturi Europene care conduce auditul. „Se preconizeaza ca, pana in 2025, se vor realiza progrese esentiale in directia «industriei 4.0». Intreprinderile din UE, in special IMM-urile, ar trebui sa se pregateasca sa isi adapteze modalitatile traditionale de lucru la noua tehnologie digitala.”
Curtea a publicat astazi o analiza preliminara de audit cu privire la digitalizarea industriei europene. Analizele preliminare de audit furnizeaza informatii cu privire la o activitate de audit in curs si sunt menite sa serveasca drept sursa de informatii pentru cei interesati de politica sau de programele auditate.
„Industria 4.0” utilizeaza tehnologia digitala pentru a conecta oameni, obiecte si procese in timp real. Acest proces schimba radical procesele de productie si modul in care sunt desfasurate activitatile economice si aduce o valoare adaugata prin cresterea vitezei si a eficientei. Pentru a tine pasul, intreprinderile din intreaga lume vor trebui sa se transforme, lucru care necesita investitii considerabile.
In UE, nivelul de dezvoltare digitala inregistreaza disparitati mari de la o regiune la alta si de la un sector la altul, variind de la 4 % in sectorul constructiilor pana la peste 63 % in domeniul programarii informatice. IMM-urile reprezinta 99 % din totalul intreprinderilor, dar mai putin de o cincime din ele sunt digitalizate la un nivel ridicat. Intreprinderile de acest tip trebuie sa fie incurajate sa isi digitalizeze procesele de lucru, deoarece adesea nu dispun de resursele necesare pentru a face fata singure provocarii pe care o reprezinta tranzitia la tehnologia digitala.
In ultimii ani, Comisia si statele membre au lansat o serie de initiative pentru a crea o piata unica digitala si pentru a digitaliza industria europeana, inclusiv actiuni in domeniul economiei bazate pe date, in cel al internetului obiectelor si in cel al cloud computing.
In 2016, Comisia a lansat o initiativa privind digitalizarea industriei europene, care a stimulat crearea de centre de inovare digitala. Aceste centre „inteligente” ajuta intreprinderile, in special IMM-urile si intreprinderile nou-infiintate, sa aiba acces la cele mai recente cunostinte de specialitate si tehnologii necesare pentru transformarea lor digitala. De asemenea, centrele intra in legatura cu investitori interesati sa investeasca in schimbari digitale si pun furnizorii de inovatii digitale in contact cu utilizatori potentiali.
Finantarea alocata initiativei se ridica la 11,5 miliarde de euro si este pusa la dispozitie prin intermediul programului Orizont 2020 al UE si prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionala. Comisia estimeaza ca aceasta finantare va stimula investitii publice si private in valoare de aproape 40 de miliarde de euro pana in 2020 si intentioneaza sa continue sa finanteze inovarea digitala in perioada 2021-2027.
Auditorii vor examina sprijinul furnizat de Comisie statelor membre pentru elaborarea, punerea in aplicare si monitorizarea strategiilor lor de digitalizare si vor evalua nivelul de sprijin acordat centrelor de inovare digitala din intreaga Europa. De asemenea, ei vor analiza daca Comisia contribuie la crearea unui mediu juridic adaptat erei digitale si conectivitatii.