Horizon 2020 X-tendo este cel mai nou instrument de lucru (toolbox) de tip modular, care contine 10 aspecte inovatoare potentiale pentru viitoarea generatie de Certificate de Performanta Energetica (CPE): indicatorul de pregatire pentru abordare inteligenta, confort, poluarea aerului exterior, consumuri reale de energie, termoficare, baze de date pentru certificate, registrul cladirilor, recomandari personalizate, optiuni de finantare si puncte de informare integrata.
Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania (AAECR) este partener al proiectului.
X-tendo va dezvolta si va testa functiile viitoarei generatii de CPE in noua tari din Europa, acoperind aproximativ 40% din stocul total de cladiri existente in Uniunea Europeana si 43% din populatie. De asemenea, noul instrument va sprijini autoritatile publice din regiunile in care va fi implementat in reformarea schemelor CPE existente si va duce la cresterea ratei de aplicare a CPE, urmand a stimula si imbunatati activitatile de renovare din regiunile vizate.
Principalul instrument de sustinere a functionarilor publici este insusi instrumentul de lucru X-tendo, care ia in considerare atat punctele forte, cat si punctele slabe ale schemelor actuale CPE in functie de efectul lor asupra pietei, de impactul asupra utilizatorilor finali si asupra societatii, in ansamblu, si analizeaza posibile completari si imbunatatiri la aceste scheme.
Structura modulara toolbox-ului acopera diferite caracteristici ale indicatorilor de inovatii, precum si noi abordari de gestionare a datelor, conform celor 10 aspecte enuntate mai sus. O selectie de proiecte relevante testate va demonstra potentialul instrumentului de a furniza scheme conforme viitoarei generatii a CPE, mai fiabile in toata UE.
Instrumentul X-tendo se va plia perfect noilor cerinte de eficienta energetica enuntate prin Pactul Ecologic European (Green Deal).
Din consortiul de implementare a H2020 X-tendo fac parte 13 institutii tehnice si de comunicare din cele noua tari unde va fi testat instrumentul, respectiv: AAECR (Romania), TU Wien, EASt si e-think (Austria), The Energy Saving Trust (Marea Britanie), Enea (Italia), Danish Energy Agency (Danemarca), TREA (Estonia), VITO si BPIE (Belgia), ADENE (Portugalia), NAPE (Polonia) si CRES (Grecia).
Programul a fost lansat in ianuarie 2020. Pentru informatii suplimentare, click aici!