Senatul a adoptat tacit luni o propunere legislativa prin care pentru executarea fara autorizatie a anumitor lucrari de constructie aferente monumentelor istorice, cailor de comunicatii sau exploatarilor de suprafata, subterane sau subacvatice, nu se mai aplica pedeapsa cu inchisoare sau sanctionarea cu amenda.
Pentru propunerea legislativa pentru abrogarea literei a) a articolului 24 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, initiata de un grup de deputati PSD, s-a implinit pe 4 octombrie termenul de dezbatere si vot in Senat, ca prima Camera legislativa sesizata. Nota de adoptare tacita a fost citita luni, in plen, de presedintele de sedinta, Adrian Tutuianu.
Articolul 24, litera a) din Legea nr. 50/1991 prevede: "Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda executarea fara autorizatie de construire sau de desfiintare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrarilor prevazute la art. 3 alin. (1) lit.b), c), e) si g)". Aceste lucrari vizeaza: b) monumente istorice; c) cai de comunicatii, lucrarile hidrotehnice, de infrastructura; e) foraje si excavari necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice si a prospectiunilor geologice, exploatari de cariere si balastiere, a sondelor de gaze si petrol, exploatari de suprafata, subterane sau subacvatice si g) organizarea de tabere de corturi, casute sau de rulote.
Initiatorii atrag atentia in expunerea de motive ca, desi la litera a) a articolului 24 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii se prevede inchisoare de la 3 luni la un an sau amenda pentru executarea lucrarilor amintite fara autorizatie de constructie, "pe rolul instantelor de judecata se afla cateva mii de dosare care privesc executarea unor lucrari fara autorizatie care se sanctioneaza in proportie de 99% cu amenda".
Propunerea legislativa va fi dezbatuta de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.