Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) marcheaza primele rezultate pozitive ale proiectului de colaborare cu reprezentanti ai partenerilor din Republica Moldova pentru lansarea programului Prima Casa dupa modelul din tara noastra. Potrivit unui comunicat de presa al guvernului de la Chisinau, programul Prima Casa are ca scop acordarea de catre statul moldovean a unui sprijin persoanelor care doresc sa achizitioneze o locuinta, dar care nu dispun de garantii suficiente si nici nu se incadreaza in conditiile actuale de obtinere a unui credit ipotecar. Gandit si ca solutie de reducere a migratiei tinerilor, noul program se adreseaza persoanelor cu varsta de maxim 45 de ani ce acceseaza un credit pentru achizitia de locuinte cu o durata de 25 de ani. Prin adresabilitate si mecanism, programul moldovean preia caracterul national si social al modelului romanesc, adaptand conditiile de garantare la specificul local.
Demarat in cursul anului trecut, parteneriatul consultativ dintre FNGCIMM si partenerii institutionali din Republica Moldova, s-a materializat prin initierea semnarii unui acord bilateral care sa asigure bazele unui schimb de informatii si bune practici in interesul beneficiarilor din ambele tari, atat persoane fizice cat si persoane juridice.
« De-a lungul celor 16 ani de existenta, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a dobandit experienta necesara pentru a oferi astazi un know-how profesionist si pragmatic unor parteneri institutionali ce se afla la inceput de drum in derularea unor proiecte cu puternic impact social, asa cum este Programul Prima Casa. Avem astazi un rezultat pozitiv al colaborarii cu Organizatia pentru Dezvoltarea Sectorului Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Republica Moldova (ODIMM), prin aprobarea de catre cabinetul de ministri al guvernului de la Chisinau a proiectului de lege pentru implementarea programului Prima Casa pentru tara vecina. Avem convingerea ca relatia dintre FNGCIMM si ODIMM se va dezvolta si in directia schimbului de bune practici in lansarea de noi produse de garantare destinate intreprinderilor mici si mijlocii .» a declarat Alexandru Petrescu, director general FNGCIMM.
Pentru FNGCIMM, stabilirea unei relatii de colaborare cu o institutie aflata in coordonare guvernamentala si avand o misiune similara - in Republica Moldova -, care gestioneaza o larga diversitate de programe, unele similare celor gestionate de Fond, precum si altele, care includ activitati de finantare, garantare si consultanta acordata beneficiarilor (inclusiv tineri intreprinzatori care sunt sprijiniti sa-si dezvolte o afacere), reprezinta o oportunitate de a analiza experienta si exemplele de buna practica si a le adapta pentru propriile programe ori pentru dezvoltarea de produse noi.