Activitatea de dezvoltare imobiliara s-ar putea dubla in 2019 comparativ cu 2018, daca toate proiectele programate pentru acest an vor fi finalizate, arata datele JLL Bucharest City Report. Potrivit datelor anuntate de dezvoltatori, peste 900.000 mp de spatii moderne ar urma sa fie finalizate in acest an, din care circa jumatate reprezinta proiecte industriale si de logistica.
Stocul de spatii industriale si de logistica din Romania va urca astfel la 4,2 - 4,25 milioane de mp, o crestere de peste 10% fata de 2018. La jumatatea anului, stocul a depasit pragul de 4 milioane mp, din care peste 2 milioane mp, este localizat in Bucuresti.
Activitatea de dezvoltare pe acest sector este incurajata de evolutia cererii din ultimii trei ani, in perioada 2016 - iunie 2019 fiind contractati peste 1,7 milioane de mp de spatii industriale si de logistica. Spre comparatie, in perioada 2011 - 2015, au fost inchiriati in Romania circa 1,2 milioane mp de spatii industriale si logistice.
Pentru tot anul 2019, aproximativ 400.000 mp de spatii industriale si logistice se asteapta sa fie finalizati. Avand in vedere insa ca 180.700 mp au fost deja livrati in semestrul I si aproape 230.000 mp sunt in constructie, cel mai probabil livrarile vor fi mai mari de 400.000 mp patrati estimati initial. Pe fondul cererii puternice si a ponderii foarte mici a proiectelor speculative, rata de neocupare s-a mentinut la 6%.
Livrari duble si de spatii de birouri in Bucuresti
Pe piata de birouri, 2019 va fi un an record in ceea ce priveste livrarile noi din Bucuresti, volumul anuntat fiind de 333.500 mp, mai mult decat dublul proiectelor finalizate in 2018.
Desi au existat livrari noi atat in trimestrul II, cat si in primul trimestru, rata de neocupare a scazut usor de la 8%, la 7,5%, avand in vedere ca imobilele finalizate erau ocupate in proportie de 80-90% sau chiar 100% in unele cazuri, precum Renault Bucharest Connected si The Mark. Prin urmare, noile cladiri nu au contribuit intr-o masura prea mare la volumul spatiilor vacante. Pe de alta parte, cererea a fost puternica in prima jumatate, fara relocari majore, cu exceptia Renault, care s-a mutat din Pipera Nord in partea de vest a orasului in Renault Bucharest Connected.
Stocul de birouri din Bucuresti era estimat la peste 2,84 milioane mp la finele lunii iunie, iar pana la sfarsitul anului se va apropia de pragul de 3 milioane de metri patrati.
Pentru finele anului nu ne asteptam la moficari majore ale ratei de neocupare chiar daca proiectele care urmeaza sa fie finalizate in a doua parte a anului au in medie 40% din spatii pre-inchiriate, cu diferente semnificative de la caz la caz.
Exista mai multe tranzactii mari in asteptare, iar daca acestea vor fi incheiate la timp, rata de neocupare va fi mica la momentul finalizarii constructiei. Prin urmare, livrarile noi nu trebuie sa contribuie prea mult la rata de neocupare in a doua jumatate a anului.
Lipsa de proiecte noi de retail va fi compensata in a doua parte a anului
Pe piata de retail, activitatea de dezvoltare a incetinit anul trecut, trend care a continuat si in prima jumatate a anului, cand au fost livrati doar 10.000 metri patrati (extinderea Shopping City Sibiu).
Aproape toate livrarile majore pentru 2019 se vor concentra in a doua jumatate, cu aproape 166.000 mp asteptati pentru finalizare, compensand lipsa de noi proiecte in prima jumatate a anului. Astfel, stocul depaseste 3,2 milioane de metri patrati, din care 1,12 milioane de metru patrati sunt localizati in Bucuresti. 2019 se va caracteriza printr-un numar considerabil de extinderi si, intr-o masura mai mica, de noi proiecte.
Cel mai mare proiect care ar urma sa fie livrat pana la sfarsitul acestui an este centrul comercial Festival din Sibiu, de 42.200 mp dezvoltat de NEPI Rockcastle, cel mai mare dezvoltator si proprietar de centre comerciale in Romania.