RO EN
Coșul este gol

INS: Constructiile au avut o contributie negativa la cresterea PIB (-0,3%) in 2018

Constructiile au avut o contributie negativa la cresterea PIB (-0,3%) ca urmare a reducerii volumului lor de activitate cu 5,6%. La cresterea PIB, in anul 2018 fata de anul 2017, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contributii pozitive mai importante avand urmatoarele ramuri:
- Industria (+1,0%), cu o pondere de 23,7% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,1%;
- Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,7%), cu o pondere de 18,3% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 3,9%;
- Agricultura, silvicultura si pescuitul (+0,4%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (4,4%), dar care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (9,9%);
- Informatiile si comunicatiile, (+0,4%), cu o pondere de 5,2% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 7,0%;
- Activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitatile de servicii administrative si activitatile de servicii suport (+0,4%), cu o pondere de 7,3% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 5,7%;
- Impozitele nete pe produs (+1,0%), cu o pondere de 9,5% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 10,1%.
Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 5,2% contribuind cu 3,3% la cresterea PIB.
O contributie negativa la cresterea PIB au avut-o:
- Formarea bruta de capital fix, cu o contributie de -0,7%, consecinta a reducerii cu 3,2% a volumului sau;
- Exportul net (-1,8%), consecinta a cresterii cu 4,7% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 8,6%.
Seria ajustata sezonier
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul IV 2018 a fost de 241297,2 milioane lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,7% fata de trimestrul III 2018 si cu 4,0% fata de trimestrul IV 2017.
Serie bruta
Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2018 a fost de 280791,6 milioane lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 4,1% fata de trimestrul IV 2017. Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2018 a fost de 940477,5 milioane lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 4,1% fata de anul 2017. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter