Conducerea Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii - FPSC a adresat, la 10 septembrie a.c., o scrisoare deschisa, adresata prim-ministrului Guvernului Romaniei, Viorica Dancila si vicepremierului Paul Stanescu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, prin care solicita legiferarea procedurii de certificare profesionala a firmelor din ramura de constructii.
Potrivit documentului, semnat de presedintele FPSC, Valentin Petrescu, Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii - organizatie reprezentativa in sectorul de activitate „constructii civile si industriale” potrivit Legii nr. 62/2011 - legea dialogului social, a primit cu foarte multa ingrijorare stirea potrivit careia un bloc de 54 de apartamente, distrus de un incendiu, a fost realizat cu incalcarea grava a legislatiei in constructii. Zvonul ca acelasi dezvoltator ar mai fi construit inca 20 de imobile in aceleasi conditii nu poate sa conduca decat la o reactie de consternare.
Desi domeniul constructiilor este un domeniu reglementat, totusi, se constata des incalcari ale legislatiei intrucat, mai ales, constructia de locuinte a fost si este atractiva pentru speculanti. De aceea, constructorii au simtit nevoia unei reglementari speciale pentru a nu permite acestor speculanti implicarea in realizarea unor lucrari care inseamna si multa responsabilitate.
Incepand cu anul 1998, din partea constructorilor a existat solicitarea catre Guvernul Romaniei, prin Ministerul Lucrarilor Publice, care era autoritatea de reglementare in domeniu, de a elabora un act normativ prin care sa se impuna certificarea profesionala a firmelor din constructii.
Federatia noastra, alaturi de alte asociatii profesionale si patronale, s-a implicat in elaborarea mai multor variante de proiecte de acte legislative, care au fost primite cu entuziasm de toate guvernele din 1998 pana in 2018, dar au fost amanate sistematic.
Cea mai recenta informatie pe care o avem in acest moment este ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - MDRAP are termen de elaborare a unui astfel de act normativ luna august 2019. Din discutiile avute de noi cu reprezentantii MDRAP, stim ca ministerul doreste sa se faca o certificare a firmelor din constructii mai mult din punct de vedere statistico-administrativ, ceea ce in opinia noastra nu reprezinta decat o inventariere/certificare formala. Intarim si pe aceasta cale ideea ca o astfel de „certificare” nu este utila nici breslei, nici beneficiarului, ca dorim o certificare reala realizata pe baza unor analize de amploare pentru fiecare firma din punct de vedere tehnic, administrativ, juridic, al dotarii cu personal si utilaje,al calitatii lucrarilor executate, al respectarii legislatiei etc., cu implicarea mediului asociativ profesional si patronal, a Inspectiei de Stat in Constructii, a mediului academic/universitar. Doar in acest fel atat constructorul, cat si beneficiarul vor fi protejati si vor putea fi evitate situatii precum cazul invocat la inceputul prezentei scrisori. Pentru a descarca scrisoarea deschisa a FPSC, click aici!