RO EN
Coșul este gol

DUBLARE a numarului de firme de constructii radiate in primele cinci luni din 2019

Numai putin de 62.530 de firme si PFA-uri au fost radiate de la Registrul Comertului in primele 5 luni din acest an, cu 75% mai multe decat anul trecut. Este un record pentru economia romaneasca, un semnal de alarma avand in vedere ca multe dintre aceste companii activeaza in domenii cu dezvoltare ampla pe orizontala, precum comertul, industria prelucratoare, transporturile si depozitarea.
Intr-o economie in care blocajul financiar este prezent la scara larga, plata cu intarziere a facturilor fiind aproape generalizata, inchiderea unei firme poate avea consecinte semnificative pe lantul economic. Cum peste 90% din firme sunt slab capitalizate, orice incident de plata fiind de natura sa duca la blocarea activitatii, disparitia a zeci de mii de firme poate avea consecinte semnificative.
Statisticile de la Registrul Comertului, consultate de Sierra Quadrant, arata ca, in primele cinci luni din acest an, peste 62.000 de firme si PFA-uri au fost radiate, cu 75,66% mai multe decat in perioada ianuarie-mai 2018 (35.597).
Multe dintre ele au fost radiate din oficiu, pentru ca nu si-au redus clasele de activitati in termenul stabilit de lege, la 5 in cazul Persoanele Fizice Autorizate (PFA) si respectiv la maxim 10 in cazul Intreprinderilor Individuale (II). Altele au fost inchise pentru ca n-au mai rezistat mediului economic plin de provocari.
,,Sunt, in general, microintreprinderi si firme mici, fara putere financiara si care nu reusesc sa faca fata provocarilor generate de business. Intr-o economie in care creditul furnizor este la moda, iar facturile se platesc, in medie, la 60-90 de zile, pentru o firma mica, care are sanse extrem de reduse sa obtina o linie de finantare, supravietuirea tine de un fir de ata, de modul in care reuseste sa isi asigure cash-flow-ul. Pusi in fata unor astfel de provocari, multi aleg sa renunte la business’’, afirma expertii de la Sierra Quadrant.
Potrivit statisticii, cele mai multe firme radiate in perioada ianuarie-mai 2019 au fost inregistrate in Bucuresti (6572), in crestere cu peste 1000 fata de perioada similara din anul trecut. Analiza Sierra Quadrant claseaza, pe locurile urmatoare, judetele Iasi (3623), Maramures (2534), Bacau (2391), Prahova (2327), Cluj (2129). La polul opus, cu cele mai putine firme radiate, se afla judetele Covasna (469), Ialomita (458), Harghita (503), Giurgiu (519), Tulcea (544) si Botosani (687).
Cea mai ridicata rata de crestere a numarului de firme radiate a fost inregistrata in Teleorman, de 212,57%, de la 342 de firme radiate in ian-mai 2018 ajungandu-se la 1069 de firme radiate in primele cinci luni din 2019. Analiza Sierra Quadrant arata, spre comparatie, ca in tot anul 2018 au fost radiate 80.181 de firme, cu 2,57% mai putine decat in 2017 (82.295 companii).
,,Daca tendinta se va mentine si in semestrul II, nu este exclus ca in 2019 sa avem peste 100.000 de firme radiate, fenomen similar cu situatia din 2010 cand, in plina criza, numarul firmelor radiate crestea cu 292% fata de 2009 si ajungea la 171.146 de firme si PFA’’, estimeaza analistii.
Comertul, cel mai provocator mediu de business
Intr-o economie in care consumul a ajuns sa reprezinte principalul motor al economiei, comertul se afla in prim-plan, cu bune si cu rele. Tot mai multi investitori deschid business-uri in acest sector, insa dincolo de castiguri, de ratele de profit semnificative, acest sector reprezinta si cel mai provocator mediu de business.
Intarzierile la plata, blocajul financiar, insolventele, falimentele se tin lant in acest sector, aflat pe primul loc in statisticile negative ale economiei. Si radierile sunt la un nivel semnificativ, comertul atragand, de altfel, cele mai multe astfel de proceduri dintre toate domeniile de activitate.
Potrivit analizei Sierra Quadrant, 19.155 de firme si PFA-uri (V2008) erau radiate la finele lunii mai, un nivel dublu fata de cel marcat de perioada similara din anul trecut (9446). Comertul este urmat de agricultura, silvicultura si pescuit cu 11.665 societati radiate, constructiile cu 5984, industria prelucratoare (4950), activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (4704),informatii si comunicatii (2352) si transport si depozitare (2108)
La polul opus, sectoarele cu cele mai putine firme si PFA-uri radiate au fost in sectorul de administratie publica si aparare (6); activitati ale gospodariilor private in calitate de angajator de personal casnic; activitati ale gospodariilor private de producere de bunuri si servicii destinate consumului propriu (6) si Industria extractiva (60).
Cel mai mult a crescut numarul firmelor radiate din agricultura (153%), industria prelucratoare (108%), comert (102,7%) si constructii (100%).
,,Dincolo de radierile din oficiu, asa cum estimam si in precedenta analiza, asistam la o benefica curatare a mediului de business de firmele cu probleme, iar radierea reprezinta ultimul pas. Modificarile aduse legislatiei insolventei au facut ca firmele de profil din domeniul administrarii companiilor in dificultate sa isi optimizeze activitatea. Multe firme cu probleme au fost salvate, altele s-au inchis odata cu lichidarea patrimoniului, iar efectele se vad deja in economie’’, afirma Ovidiu Neacsu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.
La nivelul lunii mai 2019, potrivit analizei, peste 85.000 de firme inregistrau probleme, de la insolvente, la suspendari de activitate, dizolvari si radieri. Dincolo de statistica privind firmele radiate, 14.157 de firme si PFA-uri erau dizolvate (in scadere cu 10% fata de perioada similar din 2018), 2636 intrasera in insolventa (-29%), iar 6637 isi suspendasera activitatea (-21%).
Pe ansamblul economiei, la sfarsitul lunii mai erau active 960.345 de firme si 373.423 de PFA-uri, in crestere cu 3,88% fata de perioada similara din 2018. Potrivit Sierra Quadrant, chiar daca numarul insolventelor, suspendarilor si dizolvarilor de firme este mai mic decat in 2018, perspectivele din a doua parte a anului nu se anunta la fel de favorabile.
,,In economia reala, provocarile generate de intarzierile la plata, de inflatie si evolutia cursului valutar, de criza fortei de munca si de cresterea costurilor operationale afecteaza in mod semnificativ apetitul de business al investitorilor’’, afirma analistii de la Sierra Quadrant.
,,Semnalele externe, de la evolutia pretului petrolului la cel al aurului (refugiul preferat al investitorilor) si perspectivele unei posibile noi crize economice, vin sa amplifice starea de expectativa pe care multi dintre investitori au adoptat-o. Acest fenomen se va traduce tot mai mult intr-o accentuare a blocajului financiar, o scadere a comenzilor in economie care, coroborate cu o potentiala depreciere a leului si o crestere a preturilor utilitatilor, de la carburanti la materiile prime, vor reduce in mod semnificativ dinamica economica. Nu este exclus, astfel, ca a doua parte a anului sa marcheze o inrautatire a climatului de business romanesc’’, mai spun acestia.
Analiza Sierra Quadrant a fost realizata pe baza statisticilor privind dinamica mediului de business prezentate de Oficiul National al Registrului Comertului pentru perioada ianuarie – mai 2019. Sierra Quadrant este specializata pe lucrari de administrare si lichidare dificile si complexe, caracterizate prin patrimoniu mare, fiind una dintre primele 10 societati din tara, din acest sector de activitate.
In cei peste 10 ani de activitate, compania a finalizat peste 650 de proceduri de faliment si lichidare. Printre dosarele gestionate de Sierra Quadrant se afla Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), Letea SA Bacau, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigatie Fluviala Giurgiu NAV S.A., Teleferic SA, Rombet SA si GA-PRO-Chemicals S.A.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter