Constanta a devenit in 2017 a treia mare piata rezidentiala regionala din Romania in care se livreaza anual peste 3.000 de locuinte, alaturandu-se astfel Cluj - Napocai (5.403 locuinte livrate), cea mai mare piata rezidentiala cu exceptia regiunii Bucuresti - Ilfov, si Timisoarei (3.484 locuinte livrate), potrivit unui raport intocmit de catre compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Romania, pe baza informatiilor Institutului National de Statistica.
Urmatoarele pozitii in topul celor mai mari piete rezidentiale locale din Romania sunt ocupate de catre Sibiu si Iasi, ambele cu aproximativ 2.500 de unitati locative livrate anual, Brasov, cu aproape 1.700, si Oradea, care a intrat in premiera anul trecut in randul oraselor in care sunt finalizate anual peste 1.000 de locuinte, incluzand si localitatile limitrofe. Ca si in anii anteriori, cea mai mare pondere a locuintelor finalizate in 2017 in cele mai mari piete rezidentiale din Romania, incluzand si regiunea Bucuresti - Ilfov, au fost amplasate in localitatile limitrofe marilor orase - aproximativ 54%.
”Localitatile limitrofe marilor orase regionale continua sa atraga cea mai mare pondere a finalizarilor de locuinte noi deoarece ofera terenuri pentru constructii in parametri rezonabili de pret si un grad redus de birocratie in autorizarea lucrarilor de construire, comparativ cu marile orase unde autoritatile locale sunt mai putin prietenoase iar vanzatorii de terenuri au de multe ori asteptari nerealiste privind pretul terenurilor propuse spre vanzare. Preturile nerealiste sunt o consecinta a faptului ca in orase precum Timisoara, Iasi, Cluj - Napoca, se aplica proportia 80%-20% cand vine vorba de concentrarea terenurilor bune in portofoliile unui grup restrans de proprietari. In situatia in care cererea cu oferta pentru terenuri centrale sau semicentrale se vor intalni, vom asista la o majorare a segmentului middle market si in marile orase din Romania si la o evolutie calitativa a conceptelor ce stau la baza proiectelor de la periferia marilor orase”, explica Bogdan Voica, CEO Coldwell Banker Romania.
Cele mai mari suburbii dupa numarul de locuinte livrate in 2017 au fost Bragadiru (Bucuresti), cu mai multe locuinte finalizate comparativ cu Brasov, Floresti (Cluj - Napoca), localitate in care in ultimii 11 ani s-au finalizat aproape 18.000 de locuinte, mai mult ca in oricare dintre marile orase analizate, cu exceptia Bucurestiului, si Navodari (Constanta), Dumbravita (Timisoara) si Cisnadie (Sibiu), care au trecut in premiera in 2017 de pragul de 1.000 de livrari.
In Popesti Leordeni (Bucuresti) au fost livrate pentru prima oara in ultimii sase ani mai putin de 1.000 de locuinte, din pricina imputinarii parcelelor de teren disponibile, in timp ce Giroc (Timisoara) si Selimbar (Sibiu) s-au apropiat de pragul de 1.000 de finalizari.
Coldwell Banker Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara active in Romania si compania cu cea mai extinsa activitate pe segmentul rezidential, fiind manager de proiect si agent exclusiv pentru peste 15 proiecte rezidentiale, cumuland peste 10.000 de locuinte planificate.
Despre Coldwell Banker Romania
Coldwell Banker Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara din Romania dupa ultimele rezultate financiare oficiale si compania cu cea mai extinsa activitate pe segmentul rezidential, fiind reprezentantul local a uneia dintre cele mai cunoscute companii imobiliare la nivel mondial. Coldwell Banker Romania ofera servicii de consultanta, brokeraj si management al proprietatilor imobiliare pe toate segmentele pietei: rezidential, birouri, industrial, terenuri si investitii.
Cu o istorie de 110 de ani, compania de origine americana este detinuta in prezent de Realogy Corporation, unul din cei mai mari francizori din domeniul imobiliar la nivel mondial. Prin reteaua sa, Coldwell Banker acopera 50 de tari cu peste 3.000 de birouri si are peste 86.000 de consultanti si brokeri.