Sectorul comertului cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor sanitare este puternic dependent de evolutia sectorului de constructii, inregistrand un trend pozitiv pentru perioada 2018 - 2019 si atingand un punct maxim in luna august a anului 2018. Referitor la primul semestru al anului 2019, datele provizorii pentru luna aprilie a anului curent arata, totusi, o usoara scadere fata de aceeasi luna a anului anterior.
Analiza Coface a sectorului cuprinde datele agregate a 7.035 de companii, care au depus datele finaciare pentru anul 2017 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 19,1 miliarde lei. Astfel, companiile analizate au inregistrat in anul 2017 o evolutie pozitiva a veniturilor, care au crescut cu aproximativ 17% fata de anul anterior si au inregistrat o profitabilitate usor mai mare, comparativ cu acelasi an.
Lichiditatea curenta inregistrata la nivelul intregului sector, pe parcursul anului 2017, a crescut la 1,18, in timp ce capitalul de lucru, in continuare redus, a fost expus in fata unor socuri negative, intr-un context volatil: scaderea veniturilor sau neincasarea creantelor. Totodata, companiile din sectorul analizat inregistreaza o autonomie financiara, in situatii de forta majora, de 86 de zile, relativ dependenta de incasarea creantelor, in conditiile in care toate creantele pe sold se incaseaza pana la 60 de zile in anul 2017.
In anul 2017, rezultatul net consolidat, la nivel sectorial, a fost de 3,5%, inregistrand a usoara crestere fata de nivelul din 2016 (3,2%). Cu toate acestea, 29% dintre companii au inregistrat o pierdere neta la finele anului 2017, cu 14% dintre companii inregistrand o pierdere mai mare de 20% si doar 12% dintre companii inregistrand un profit de peste 20%.
Referitor la investitiile efectuate la nivel de sector in anul 2017, raportul dintre cheltuielile cu capitalul (CAPEX) si amortizare a fost de 181,6%, ceea ce inseamna ca investitiile in activele fixe au acoperit mijloacele fixe amortizate. Astfel, putem vorbi despre un proces de investire doar in perioada 2015 - 2017, in conditiile in care in 2013 - 2014, acest raport a fost subunitar.
”Pentru sectorul de comert cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor sanitare, anul 2018 a reprezentat maximul din punct de vedere al numarului de companii care au inregistrat incidente de plata (in randul companiilor cu cifra de afaceri > 1 milion euro), dar si din punct de vedere al numarului de incidente. Similar altor sectoare, este ingrijorator faptul ca, desi numarul de companii inregistrate cu datorii la Bugetul de Stat a crescut foarte putin in 2018 (foarte probabil din cauza pragurilor introduse de ANAF), valoarea acestora a ramas foarte ridicata, insa usor sub valoarea din 2017. Pe de alta parte, actiunile in instanta impotriva firmelor din sector s-au mentinut la un nivel redus, ceea ce poate indica o mentinere a disciplinei companiilor in relatiile cu partenerii, aspect sustinut si de imbunatatirea indicatorilor de activitate (zile de incasare a creantelor si de plata a datoriilor), inregistrata la nivelul anului 2017,” a declarat Nicoleta Maruntelu, analist economic, Coface.
Din totalul de 7.035 de companii active in anul 2017, Coface a analizat 770 de companii (aproximativ 11%), care detin o pondere a cifrei de afaceri de 64% in cifra de afaceri consolidata la nivel de sector. In acest context, 47% dintre companii sunt incadrate de Coface drept companii cu risc scazut, avand rating-urile intre 6 si 10, in timp ce la polul opus, cu risc ridicat (rating cuprins intre 1 si 3), se afla 8% dintre companii.