Consiliul Judetean Cluj a fost notificat oficial in legatura cu faptul ca proiectul de extindere si modernizare, cu fonduri europene, a Ambulatoriului Clinicii de Psihiatrie Pediatrica din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca, a fost declarat castigator. Valoarea totala a investitiei care se realiza pe o durata de maxim doi ani de zile este de 19.291.848 lei, din care asistenta financiara nerambursabila solicitata din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si bugetul de stat este de 98%, respectiv 18.906.012 de lei. In ceea ce priveste cofinantarea Consiliului Judetean, aceasta este de 2%.
Proiectul de extindere, reamenajare si modernizare a Ambulatoriului Clinic Psihiatrie Pediatrica prevede, in principal, o extindere a suprafetei cladirii existente cu peste 600 de mp, atat pe verticala cat si pe orizontala, respectiv prin adaugarea a inca doua etaje. Astfel, noua cladire va avea un regim de inaltime S+P+3E si va crea noi spatii necesare decongestionarii functiunilor existente in acest moment la parter si la etajul I, astfel incat noile incaperi rezultate ca urmare a supraetajarii sa asigure fluxul specific unei sectii de asemenea profil. Functional, viitoarea constructie va fi organizata pe trei compartimente separate in care vor fi amplasate un numar total de 30 de paturi.
Alin Tise, presedintele Consiliul Judetean, considera ca notificarea reprezinta o veste buna ce genereaza o dubla satisfactie. Pe de o parte, in anul 2019, Anul Sanatatii la Consiliul Judetean, o noua clinica medicala va fi extinsa si modernizata. Faptul ca pentru aceasta se vor folosi bani europeni inseamna, in plus, o economie substantiala la bugetul judetului, ceea ce va permite derularea, in mod suplimentar, a altor investitii in beneficiul pacientilor si al uni act medical de calitate.
Astfel, la subsolul cladirii va fi organizat un spatiu tehnic si de aprovizionare, respectiv o parcare cu 10 locuri destinata personalului medical. La parter se va reamenaja zona actuala de primire si internare pacienti (ambulatoriu), respectiv se vor crea noi spatii printre care zona de receptie si secretariat, cabinetele de consultatii si tratamente/pansamente, cabinetul medicului de garda, laboratoare pentru investigatii paraclinice, precum si o sala de asteptare prevazuta cu un loc de joaca pentru copii. La primul etaj se va reconfigura actualul spatiu prin crearea compartimentului de spitalizare permanenta, impartit in nuclee de ingrijire in functie de varsta, cu mentiunea ca sistemul de cazare pentru grupa de copii 1-3 ani va fi organizat pentru mama si copil impreuna, in acelasi salon. La cel de-al doilea etaj vor fi amplasate compartimentul de toxicomani, cu acces controlat, si o zona de activitati medicale. De asemenea, la acest etaj va fi amenajata si o curte interioara - terasa deck lemn destinata tuturor pacientilor internati aici. Nu in ultimul rand, la cel de-al treilea etaj vor fi construite spatii dedicate invatamantului: un amfiteatru, laboratoare pentru studenti, precum si o sala de scolarizare a copiilor internati, respectiv o biblioteca media.
In prezent, Sectia Clinica de Psihiatrie Pediatrica cu Compartiment de Toxicomanie functioneaza pe strada Ospatariei f.n. din cartierul Manastur, intr-o cladire destinata initial unei foste crese. Intrucat imobilul a fost construit in alt scop, acesta a devenit, in timp, subdimensionat, cu probleme vizibile in asigurarea si respectarea circuitelor functionale minime, specifice unei unitati sanitare de profil.
Infiintata in 1 martie 2004, Sectia Clinica de Psihiatrie Pediatrica ofera pacientilor o gama larga de servicii, de la examene psihiatrice, psihologice si logopedice, la stabilirea de diagnostice clinice, investigatii paraclinice si recuperare psihica. In ceea ce priveste Ambulatoriul de Psihiatrie Pediatrica, aici se efectueaza consultatii de specialitate, dispensarizarea bolnavilor cronici cu eliberarea retetelor in regim de gratuitate, consiliere psihiatrica familiala si individuala, testari psihologice, investigatii de laborator.