La data de 19 iunie 2019, in cadrul unei conferinte organizate ad-hoc la sediul Consiliului Judetean Buzau (CJ Buzau), presedintele forului judetean, Petre Emanoil Neagu, a semnat contractul de finantare pentru consolidarea, restaurarea si dotarea Bibliotecii Judetene „Vasile Voiculescu”. La intalnire au fost prezenti Ionel Gagu, administratorul firmei de constructii Concas SA – Buzau, careia i s-a incredintat proiectul, si Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliul Judetean Buzau, dupa cum informeaza un comunicat al autoritatilor judetene.
Aratand ca lucrarea a fost adjudecata de firma buzoiana Concas SA, in asociere cu Romconstruct Group,, pentru suma de 11.652.253,20 lei fara TVA, Petre Emanoil Neagu a subliniat ca elaborarea proiectului tehnic va avea un cost de 339.815,00 lei, fara TVA. Asocierea de antreprenori va urma sa asigure si asistenta tehnica in perioada executiei lucrarilor, contra sumei de 17.885 de lei, fara TVA, in timp ce pentru executia lucrarilor propriu-zise (care nu incep imediat) s-au alocat 11.294.553,20 lei, fara TVA.
„Durata de realizare a obiectului contractului este de 37 de luni calendaristice, din care primele cinci luni sunt rezervate pentru proiectul tehnic de la data inregistrarii contractului la autoritatea contractanta, iar 32 de luni reprezinta termenul pentru executia lucrarilor, de la emiterea ordinului de incepere a acestora. Finantarea proiectului este facuta din fonduri europene prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 – Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural”, a declarat presedintele CJ Buzau.
La randul sau, Ionel Gagu a specificat faptul ca lucrarea de reabilitare si consolidare a Bibliotecii Judetene „Vasile Voiculescu”, amplasata pe bulevardul Unirii din municipiul Buzau, nu are un grad ridicat de dificultate pentru societatea sa, argumentand acest fapt prin prisma experientei detinute de Concas SA.
„Concas are deja in executie patru monumente istorice mari, iar lucrarea de la biblioteca din Buzau nu o consideram o lucrare dificila. De altfel, reabilitarea tuturor elementelor de arhitectura monumentala va fi facuta de o echipa de artisti din Bucuresti, singurii abilitati de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale sa realizeze asemenea operatiuni, iar aceste lucrari sunt singurele care vor fi executate cu personal din alta parte. Restul constituie lucrari uzuale si nu este ceva care sa ne puna in dificultate, mai ales ca avem multa experienta in domeniu si acesta a fost unul din principalele criterii care ne-a calificat pentru a participa la licitatie”, a subliniat Ionel Gagu.
Valoarea totala a proiectului, evaluata la peste 18,46 milioane de lei
In urma proiectului se vor realiza lucrari de consolidare si hidroizolatie a cladirii, lucrari de restaurare si remodelare a plasticii fatadelor, lucrari de restaurare la interior si exterior, lucrari de reabilitare a principalelor retele de utilitati, dotari interioare (instalatii, echipamente si dotari pentru asigurarea conditiilor de climatizare, siguranta la foc, antiefractie), dotari pentru expunerea si protectia patrimoniului cultural mobil si imobil.
Pe langa aceste dotari, s-au prevazut si alte achizitii de echipamente/dotari pentru desfasurarea activitatilor de marketing si promovare turistica a obiectivului restaurat, pentru desfasurarea de activitati conexe de punere in valoare sau ce tin de functionalitatea obiectivului de patrimoniu restaurat.
In acest sens, fata de nivelul valoric la care s-a adjudecat contractul – si anume putin peste 11,65 milioane de lei –, valoarea totala a proiectului, aprobata de UE, este de 18.467.853,04 lei, dintre care 14.462.685 de lei reprezinta finantarea europeana, la care se adauga 2.211.940 de lei, fonduri din bugetul national, iar 340.298 de lei va fi contributia de la bugetul judetului Buzau. Insa, lucrarile ar trebui sa fie gata in vara anului 2022.
Imobilul va deveni un spatiu expozitional modern
Cladirea Bibliotecii Judetene „Vasile Voiculescu”, incadrata ca obiect de patrimoniu national, va fi, in final, restaurata si transformata intr-un spatiu expozitional modern, pastrandu-si insa valentele arhitecturale istorice, ancorate in dinamica culturala a prezentului. Dupa cum se precizeaza in comunicat, in principal, vor fi puse in valoare potentialul arhitectural al cladirii si elementele originale de constructie urmand ca, pe parcursul operationalizarii proiectului, in plan secundar sa fie prestate si servicii culturale cu un mare grad de noutate pentru piata din Romania, ca de exemplu un spatiu multimedia specific realitatii augmentate, care, cu ajutorul tehnologiilor de ultima ora, va permite vizitatorilor bibliotecii sa imerseze intr-un univers cultural, turistic si social cu totul deosebit.
„Serviciile culturale vor contribui in mod direct la cresterea vizibilitatii cladirii de patrimoniu, la punerea in valoare a lucrarilor de restaurare si consolidare efectuate, la o mai buna utilizare a potentialului cultural pe care obiectivul de patrimoniu il detine. Tuturor spatiilor din cladirea de patrimoniu le va fi atribuita o destinatie, corelata cu o destinatie avuta de-a lungul timpului, iar aceste spatii vor fi dotate si amenajate corespunzator, cu mobilier de expunere (rafturi, vitrine, panouri) pentru punerea in valoare a patrimoniul mobil (manuscrise, carti rare, colectii deosebite etc), apoi vor fi prezentate filme documentare legate de aceste destinatii, ziare si carti de colectie legate de destinatia spatiului. Gradul de interes al vizitatorilor pentru fiecare spatiu va fi stimulat prin prezentarea succesiva a tuturor functionalitatilor acestora, de-a lungul timpului. Acestea vor fi identificate si marcate cu elemente de vizibilitate ca atare. Orice vizitator va fi ghidat, cu ajutorul instrumentelor si echipamentelor de promovare, intr-o istorie a spatiului respectiv: pornind de la elementele de geometrie si arhitectura de-a lungul timpului, legende si istorii legate de spatiul respectiv, filme documentare sau documentare fotografice”, se mai arata in comunicat. Pentru a descarca raportul de monitorizare a acestei investitii, in cea mai recenta forma pusa la dispozitie de CJ Buzau, click aici!