RO EN
Coșul este gol

CIROM: Fabricile de ciment, o solutie pe termen lung pentru gestionarea deseurilor

Patronatul din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania (CIROM), din care fac parte principalii competitori din industria cimentului din tara noastra, au prezentat autoritatilor centrale si locale o solutie cu privire la problema deseurilor in Romania si rolul fabricilor de ciment in gestionarea corecta a acestora, cu prilejul unei intalniri derulate sub titulatura "Economia circulara - de la deziderat european la practica romaneasca" ce a avut loc pe 1 noiembrie, la fabrica de ciment Campulung, din judetul Arges. La intalnirea de lucru au luat parte reprezentanti ai Parlamentului European, Comisiei Economice, Industrii si Servicii din Senat, Ministerului Dezvoltarii, Agentiei Nationale de Protectia Mediului, Garzii de Mediu etc.
Conform CIROM, fabricile de ciment reprezinta o solutie durabila in valorificarea deseurilor altor industrii, precum si a deseurilor menajere sortate, care are ca scop reducerea cantitatilor de deseuri depozitate, eficientizarea resurselor naturale si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Solutia de valorificare a deseurilor prezentata autoritatilor se refera la co-procesarea deseurilor in fabricile de ciment, care include reciclarea continutului mineral al deseurilor simultan cu valorificarea energetica a acestora. 
 
Prevenirea generarii de deseuri, completata de operatiuni de valorificare
In prezent, o mare parte din deseuri sunt depozitate, ceea ce reprezinta o amenintare pentru generatiile viitoare, indica reprezentantii CIROM.
"Prin depozitarea deseurilor, nu doar lasam o povara generatiilor viitoare, ci risipim energia si materialul continut de acestea si permitem generarea emisiilor de metan, un gaz cu potential de incalzire globala de 21 de ori mai mare decat dioxidul de carbon. In acest context, identificarea si implementarea unei solutii corecte de gestionare a deseurilor reprezinta o prioritate. Pe langa masuri precum prevenirea generarii si reducerii cantitatilor de deseuri, este necesara colectarea separata a deseurilor care totusi se genereaza, astfel incat continutul inca util al deseurilor sa poata fi recuperat prin reciclare si alte operatiuni de valorificare. Un exemplu in acest sens este co-procesarea lor in fabricile de ciment", a declarat Mihai Rohan, presedintele CIROM.
Problema gestionarii deseurilor care nu au fost colectate separat poate fi rezolvata prin sortare si tratare in instalatii dedicate, unde sunt separate pe sorturi si sunt directionate in principal catre reciclare. Anumite tipuri de deseuri (precum hartie, plastic, deseuri textile, lemn, cauciuc) care nu mai pot fi reciclate, sunt directionate spre co-procesare in fabricile de ciment. Deseurile care nu pot fi nici reciclate, nici co-procesate, se elimina prin depozitare sau prin incinerare fara recuperare eficienta de energie. Eliminarea este insa ultima optiune recomandata in ierarhia deseurilor.
 
Ce inseamna concret co-procesarea deseurilor in fabricile de ciment?
In procesul de fabricare a cimentului, deseurile combustibile pot substitui partial combustibilii traditionali, precum gazul natural, pacura, carbunele sau cocsul. Cenusa rezultata in urma arderii deseurilor, la temperaturi inalte de peste 1.450 de grade Celsius, este reciclata: inglobata in structura mineralogica a clincherului (produs intermediar in productia cimentului), substituie o parte din materiile prime. Alte tipuri de deseuri, fara continut energetic, cum sunt zgura, cenusa de pirita, nisipurile uzate, cenusa de termocentrala sau gipsul sintetic, se pot co-procesa de asemenea, substituind partial materiile prime naturale.
Co-procesarea deseurilor este un proces sigur, recunoscut si reglementat prin lege la nivel european. Toate fabricile de ciment din Romania detin autorizatii integrate de mediu prin care pot co-procesa peste 100 de tipuri de deseuri industriale si menajere sortate, in conditii specifice privind trasabilitatea deseurilor si monitorizarea emisiilor. Pentru a fi acceptate spre co-procesare, toate deseurile sunt supuse unor analize complexe, in laboratoare performante, ceea ce asigura respectarea cerintelor de mediu, a conditiilor de sanatate si securitate, precum si a cerintelor de calitate a proceselor si a produsului final - cimentul. In cadrul acestui proces, emisiile sunt strict controlate, similare sau inferioare emisiilor generate prin arderea combustibililor traditionali.
 
Co-procesarea, practica recunoscuta de Uniunea Europeana
Uniunea Europeana recunoaste co-procesarea ca una dintre cele mai bune practici de eficientizare a resurselor. Industria cimentului, prin cuptoarele de clincher, ofera conditii optime pentru tratarea deseurilor in deplina siguranta. Mai mult, toate fabricile de ciment din Romania au realizat investitii de peste 100 de milioane de euro in echipamente performante specializate pentru manipularea, dozarea, alimentarea, pre-tratarea si co-procesarea deseurilor. In plus, sunt implementate si certificare sisteme de management integrat calitate mediu-sanatate si securitate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter