RO EN
Coșul este gol

ADIRU solicita autoritatilor continuitate pentru domeniul dezvoltarilor imobiliare

Foarte multe companii din Romania au anuntat suspendarea sau intreruperea activitatilor comerciale sau de productie si trimiterea in somaj tehnic a angajatilor sau reducerea posturilor ori a programului de lucru cu publicul.
Majoritatea investitorilor si dezvoltatorilor imobiliari se opresc si suspenda initierea unor proiecte noi de dezvoltare imobiliara si economica, nu se mai angajeaza in investitii noi, nu se mai initiaza achizitia de noi terenuri, cladiri si atentia este indreptata catre protejarea si conservarea investitiilor existente si continuarea activitatii curente.
Context actual:
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat sambata, 14 martie 2020, faptul ca, pentru a limita efectele pandemiei de COVID-19 in tara, a hotarat decretarea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei.
In data de 21 martie 2020 Ministerul Afacerilor Interne a aprobat Ordonanta Militara nr. 2 din 21.03.2020 cu aplicabilitate din 22-23.03.2020 prin care se impun anumite restrictii de circulatie si suspendarea anumitor activitati comerciale.
Astazi 24 martie 2020 Presedintele Klaus Iohannis a anuntat faptul ca se vor introduce noi restrictii de circulatie. Ceea ce pana acum a fost o recomandare se transforma intr-o obligatie
Recomandari catre Dezvoltatorii imobiliari:
Sa asigure protectia angajatilor, a muncitorilor din santiere, a colaboratorilor, acesta fiind un aspect foarte important pentru a putea asigura continuarea activitatii. Sa aiba in vedere achizitionarea de masti si manusi de protectie, in masura in care acest lucru este posibil, avand in vedere penuria existenta in piata pentru aceste produse.
Sa realizeze dezinfectarea si decontaminarea impotriva virusului, cat mai frecvent posibil pentru a nu pune in pericol persoanele care pot intra in contact in desfasurarea activitatilor de construire.
Sa aiba in vedere continuarea activitatii, in masura in care acest lucru este posibil si nu apar restrictii impuse de autoritatile publice, aceasta fiind absolut necesara in aceasta perioada, deoarece exista contracte in derulare, termene contractuale si termene reale care trebuie respectate, chiar daca acestea sunt peste 6 luni, 1 an sau mai mult, mai ales in contextul in care au aparut intarzieri in ultima perioada de timp in livrarea de locuinte din cauza legislatiei aplicabile. Continuarea activitatii in santiere si derularea proiectelor imobiliare este esentiala, in contextul in care foarte multe industrii adiacente sunt legate de activitatea economica si de construire este esentiala, mai ales in contextul in care ingrijorarea cea mai mare este legata de efectele financiare si economice ale pandemiei de gripa de la nivel global si de la nivel national.
Sa acorde o atentie sporita la initierea unor noi proiecte imobiliare si la criteriile fundamentale in luarea deciziei de achizitie: locatia proiectului imobiliar, calitatea produsului imobiliar destinat pietei, preturile din oferta de vanzare si evolutiile posibile ale pietei imobiliare.
Sa mentina o calibrare a veniturilor si cheltuielilor pentru asigurarea cash flow-ului necesar in derularea proiectelor deja initiate si o atentie sporita la initierea unor noi proiecte care implica finantarea bancara a acestora, deoarece exista o ingrijorarea legata de posibilitatea asigurarii finantarii si continuarea activitatii bancare.
Sa ia in considerare situatia reala din piata si mai multe variante de scenarii de rezistenta financiara si sa nu se raporteze la asteptarile din anii anteriori. Rezultatele din trecut nu sunt o garantie pentru viitor;
Recomandari pentru clientii Cumparatori:
Sa aiba in vedere ca exista un risc de diminuare a posibilitatii de achizitie a unei locuinte din cauza dificultatilor financiare si economice care este posibil sa apara in perioada urmatoare, in principal din cauza scaderii veniturilor;
Sa nu se lase influentati de stiri false, de scenarii apocaliptice sau de zvonuri negative, deoarece piata imobiliara din Romania este mult mai bine pregatita acum, comparativ cu anul 2008, sa reziste unor socuri financiare sau economice si majoritatea investitiilor realizate au capital autohton iar finantarea bancara nu este atat de pronuntata pentru a putea vorbi, la acest moment, despre riscuri sistemice de continuare sau derulare a proiectelor.
Recomandari catre Autoritatile Publice:
Sa adopte masuri in acest domeniu foarte important pentru economia nationala, legate de posibile scutiri de la plata taxelor sau ajutor de stat pentru continuarea activitatii in conditii normale, in cazul instaurarii unei crize economice generalizate si a scaderii increderii in raporturile economice.
Sa asigure functionarea institutiilor publice: primarii, serviciile de taxe si impozite, Oficiul de Cadastru si Carte Funciara etc fiind foarte importanta continuarea activitatii acestor institutii. Orice intrerupere a activitatii oricarei entitati, care este implicata in procesul de dezvoltare imobiliara si investitii ar putea afecta tot lantul si procesul de construire, vanzare si dezvoltare. La acest moment sunt foarte multe tranzactii in derulare si cumparatori care asteapta livrarea locuintelor si mutarea in casele mult asteptate.
Sa ia masuri astfel incat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) sa dispuna prelungirea automata a termenului de 18 luni a scrisorilor de garantare pentru programul Prima CASA, deoarece sunt foarte multi clienti care se afla in procesul de achizitie si exista posibilitatea prelungirii operatiunilor din cauza Covid-19.
In ciuda ingrijorarilor profunde care exista legate de efectele Coronavirus, concluzia generala este aceea ca se doreste si trebuie continuata activitatea in domeniul dezvoltarii imobiliare.
Se estimeaza ca panica poate afecta in sine mai mult decat virusul prin mortalitatea sa, si de aceea in perioada urmatoare eforturile ar trebui indreptate catre diminuarea acestui fenoment si catre mentinerea unui climat de incredere, calm si responsabilitate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter