Activitatea West Group Architecture (WGA), companie cu traditie pe piata de arhitectura si proiectare, traverseaza o perioada favorabila, avand in lucru mai multe proiecte rezidentiale si sportive. In acest context, arh. Adrian Cristescu, presedintele si fondatorul biroului de arhitectura, estimeaza ca cifra de afaceri a companiei va creste de patru ori in 2022, fata de nivelul din 2021, urmand a ajunge la 8 milioane de lei. Incepand cu anul 1996, WGA s-a implicat cu succes in diferite proiecte private si publice din Romania, printre cele mai importante obiective la care fost autor sau a colaborat ca arhitect, fiind cladirile de birouri Bucharest Business Park, Millennium Business Center, Buzesti-Tiriac, Global City Pipera, Buzesti-Premium Red, Bucharest Business Garden sau Hermes Business Campus, emblematice pentru infrastructura de afaceri a Capitalei. De asemenea, in portofoliul WGA se regasesc si importante investitii rezidentiale si de agrement, cum sunt complexul Silver Mountain Resort sau Clubul "La Stejarii". WGA este specializata in asigurarea unui spectru variat de servicii din domeniul arhitecturii.
Interviu cu arh. Adrian Cristescu, presedintele West Group Architecture si specialist cu o experienta profesionala de peste 40 de ani in domeniul arhitecturii.
- Cum evolueaza activitatea biroului in aceasta perioada si ce estimari aveti privind businessul, in 2022?
- In acest moment, lucram la cateva proiecte pentru zona rezidentiala si in domeniul cladirilor pentru sport. Acestea sunt in diferite etape, de la faze preliminare de avizare - PUZ, studii initiale si in curs de avizare, pana la lucrari finale de executie. Avem un portofoliu de proiecte ce ne poate asigura o crestere importanta in acest an. Daca in 2021 biroul a functionat in parametrii stabiliti la inceputul anului, si am realizat o cifra de afaceri de doua milioane de lei, pentru 2022 ne gandim la un business de 8 milioane de lei.
- Ce impact au majorarile de preturi asupra proiectelor la care lucrati?
- Evident, modificarea preturilor influenteaza substantial piata constructiilor. Cu toate acestea, strategia noastra de a dezvolta proiecte cu durata lunga de implementare ne-a ferit de variatiile bruste ale pietei.
- Cum vedeti dezvoltarea de cladiri nZEB? Vi se solicita astfel de proiecte?
- Desi standardele nZEB ar trebui sa fie implementate, dezvoltatorii par a fi prea putin preocupati de aceasta problema. Probabil ca o presiune administrativa autentica ar schimba situatia. Cat despre noi, ne preocupa cunoasterea problemelor si a solutiilor posibile.
- Cum v-ati adaptat noilor tendinte de digitalizare?
- Dezvoltam activitatea de consultanta profesionala pentru definitivarea programelor pentru proiecte. Dezvoltam tehnologii de lucru 3D si VR pentru a intelege si propune proiecte. Evident, digitalizarea conduce la o productivitate marita. Stim asta de la infiintarea firmei, din anul 1996. Proiectarea 3D integrata aduce o calitate mult mai mare a proiectelor si la o viteza de proiectare remarcabila. Asimilarea procedurilor BIM de catre toti "jucatorii"- proiectanti, antreprenori, reprezentanti ai clientului (dezvoltatori) - desi complicata, ar conduce la cresterea considerabila a eficientei.